Ogórki kiszone - moja miłość od zawsze! Jem je prawie codziennie, dodaje je, gdzie tylko mi pasują.. Lecz nigdy nie jadłam zupy z soczewicy z ogórkami kiszonymi. Jak dla mnie w tak brzydką i szaroburą pogodę zupa - zbawienie! Zupę robi się niecałe pół godziny, więc jest i to zbawienie dla zapracowanych. I nie ma wymówek, że nie ma się czasu, ta zupa robi się sama!
Idealna na sycący obiad jak i na rozgrzewającą kolację..
Składniki :
1 szklanka soczewicy czerwonej
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 papryka czerwona
800 ml wody
1 szklanka przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubrycy zielonej ( opcjonalnie, ale ja lubię )
sól, pieprz, chili
5 ogórków kiszonych
Kroimy paprykę w małą kosteczkę.
Wsypujemy do garnka soczewicę, mrożony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
Zalewamy wodą. Gotujemy, aż soczewica będzie lekko rozgotowana.
Dodajemy przecier, zagotowujemy. Kroimy ogórki kiszone w kostkę.
Wyłączamy ogień dodajemy przyprawy i ogórki kiszone.
Życzę smacznego w ten ponury i deszczowy dzień!
Zupa wygląda bardzo smakowicie😋
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę ją ugotować😃
Ten komentarz został usunięty przez autora.
UsuńZrobiłam bez groszku, bo nie miałam w domu. Dodałam kumin. Wyszła pyszna - świetny przepis. Włączam go do ulubionych. Dziękuję :)
OdpowiedzUsuńsuper! cieszę się, że smakowała! pozdrawiam :)
Usuń