czwartek, 9 lutego 2017

Drożdżówki z serem z nerkowców

Nie wiem jak to się stało, że jeszcze nie zawitały na blogu. Uwielbiałam kiedyś zwykłe drożdżówki z serem!
Orzechy nerkowca moim zdaniem idealnie zastępują ser do drożdżówek. Nerkowce, cytryna, syrop klonowy,dobre ciasto drożdżowe i mamy cudo. Dla wszystkich stęsknionych za drożdżówką z 
serem, zapraszam!







Składniki :

Ciasto drożdżowe:
3 i 1/4 szklanki mąki orkiszowej białej (mniej/więcej)*
3/4 szklanki wody lub (mniej/więcej)
1/4 kostki drożdży
1/3 szklanki cukru brązowego itp.
szczypta soli

*Można użyć zwykłej pszennej,lecz nie bójcie się eksperymentować z pełnoziarnistą pszenną, czy orkiszową. Mi zawsze wychodzą z jednego przepisu.
Wasze drożdżówki po prostu wyjdą bardziej zbite niż te na jasnej mące, ale i zdrowsze!




Serek:
1 szklanka orzechów nerkowca
2/3 szklanki wody ( lub troszkę więcej)
1 łyżka syropu klonowego itp.
4-6 łyżek soku z cytryny ( w zależności jak kwaśny chcecie)

*opcjonalnie po łyżeczce na drożdżówkę ulubiony dżem


Ciasto:
Drożdże rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać je dokładnie. Dodać mąkę, cukier, sól. Powoli dodajemy wody, mieszając łyżką. Zaczynamy wyrabiać. Ciasto ma być gładkie, elastyczne i odchodzić od ręki. W zależności jak jest to dodajemy wody, gdy za suche jest ciasto lub mąki, gdy jest za mokre. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia.







Serek:
Nerkowce wsypujemy w naczynie, w którym będziemy je blendować. Dodajemy syrop wodę. Blendujemy na gładki serek, bez grudek. Ma być gęsty, lecz nie za bardzo. Dodajemy powoli soku z cytryny do smaku.


Gdy ciasto podwoi swoją objętość formujemy 6 takich samych drożdżówek. Mają być jakby ranty, abyśmy mieli gdzie ser nałożyć ciasto drożdżowe.
Wstawiamy drożdżówki do nierozgrzanego piekarnika, dopiero jak je włożymy ustawiamy piekarnik na 180 stopni ( góra-dół). W tym czasie one jeszcze urosną. A później pieczemy je do momentu aż będą zarumienione.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz