czwartek, 17 sierpnia 2017

Gulasz z wędzonym tofu

Prosty i pyszny gulasz w stylu węgierskim. W tym gulaszu nie znajdziemy kawałków mięsa, lecz mocno usmażone tofu wędzone, które idealnie je zastępuje i bardzo pasuje do papryki. Zapraszam więc do wypróbowania!











Składniki:

2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 łyżki oleju 

2 kostki tofu wędzonego
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli

1 puszki pomidorów
1 szklanka wody

4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz, chilii



Paprykę i cebulę pokroić w kostkę ( paprykę w dużą kostkę). Rozgrzać olej, dodać przyprawy, papryki i cebulę. Smażyć, aż będą al dente.

W międzyczasie, gdy smażą się warzywa, pokroić tofu w kostkę. 
Rozgrzać olej. Wrzucić tofu i sól. Smażyć, aż będzie mocno chrupiące.

Do usmażonych warzyw dodać puszkę pomidorów i wodę. Gotować ok. 2-3 minuty. 
Po tym czasie dodać tofu, wyciśnięty czosnek przez praskę,paprykę wędzoną, sól, pieprz, chilii.
Gotować 2 minuty.


Podawać z ryżem, kaszą lub chlebem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz