niedziela, 27 sierpnia 2017

Pasztet z gruszki,pietruszki i orzechów włoskich

Pasztet z gruszki i pietruszki, podrasowany orzechami włoskimi to istne cudo dla tych, którzy kochają pasztety. Można go nazwać polskim pasztetem nasza fasola, orzechy włoskie, gruszka i pietruszka! Bardzo cenna uwaga dla tych co za mięsnymi smakami nie przepadają , ponieważ przypomina w smaku mięsny pasztet. Więc ten kto tęskni za takimi smakami na pewno je tu znajdzie. Tak czy inaczej zachęcam do wypróbowania :)










Składniki: ( szklanka 250 ml)

1 szklanka suchej fasoli białej ( lub 2 puszki)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej

100 g orzechów włoskich

1 pietruszka
1 gruszka
1 cebula
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
2- 3 łyżki oleju

3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku, tymianku, rozmarynu
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz


Fasolę namoczyć min. 12 godzin. Następnie po tym czasie ugotować, aż będzie miękka.
Kaszę jaglaną ugotować w 1 szklance wody, aż wchłonie całą wodę.

Orzechy włoskie podprażyć na patelni. Następnie zmiksować je na mąkę. Wsypać do miski.

Pietruszkę i gruszkę obrać. Zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażyć aż się się zeszklą. Następnie wyciągnąć przyprawy.

Ustawić piekarnik na 180 stopni.

Fasolę, kaszę, usmażoną cebulę, pietruszkę i gruszkę dokładnie zblendować/ zmiksować.

Dodać do nich orzechy, pozostałe przyprawy, czosnek wyciśnięty przez praskę, musztardę i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.

Wyłożyć na keksówkę i piec ok 30- 40 minut.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. jeszcze nie zrobiłam ale na pewno jest pyszne ! nie moge sie doczekac kiedy sprobuje ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega pyszny 🤤palce lizać

    OdpowiedzUsuń