wtorek, 1 sierpnia 2017

Wegański sos śmietanowy z kurkami

Banalnie prosty sos z kurkami.. Ale za to jaki kremowy i naprawdę przepyszny. Nie wymaga wiele wysiłku i dziwnych przypraw! Aż wstyd mi przyznać, że mając dwadzieścia lat dopiero spróbowałam kurek. Ale za to od teraz jestem ich wierną fanką! Jeżeli nigdy dotąd ( jak ja) nie próbowaliście kurek to polecam Wam zacząć przygodę od tego przepisu :)









Składniki: (szklanka 250 ml)

2-3 łyżki oleju
1 cebula
400 g kurek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie

1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki oleju ( np. ryżowego)
3/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
świeżony zmielony pieprz
pęczek natki pietruszki

+250 ulubionego makaronu 




Słonecznik namoczyć min.2-3 godziny.

Kurki dokładnie umyć. Osuszyć na ręczniku. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, liście laurowe i ziela angielskie. Gdy się cebula zeszkli, dodać kurki.  

W międzyczasie zrobić sos. Słonecznik, olej, wodę, czosnek i sok z cytryny zmiksować dokładnie na  jednolity sos. 

Smażyć aż puszczą dużo wody i będą miękkie. Nać pietruszki dokładnie posiekać.
 Dodać nasz sos do kurek, posiekaną natkę,doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem ostatecznie (jeżeli trzeba) dodać jeszcze sok z cytryny. Gotować ok 2-3 minuty.


Podawać z ulubionym makaronem.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. wyglada pycha i chcialabym dzis zrobic, z tych skladnikow powstanie takie pyszny sos smietanowy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście! jakby nie wyszedł, nawet bym nie wstawiała go na bloga. Proszę tylko robić według wskazówek, a powinno być okej. Pamiętaj o soli, cytrynie i dokładnym zmiksowaniu słonecznika i dopraw np. świeżo zmielonym pieprzem, a nie pożałujesz :)

      Usuń