poniedziałek, 6 sierpnia 2018

Biszkopt z ciecierzycy z kremem orzechowym i galaretką malinową




Genialny biszkopt z mąki z ciecierzycy z kremem z kaszy jaglanej i masła orzechowego w towarzystwie galaretki malinowej!
Dla mnie deser idealny.. A Wam pozostaje wypróbować przepis, jak najszybciej. :)













Biszkopt: (okrągła blaszka 21 cm)

suche:
2 szklanki mąki z ciecierzycy
1/3 szklanki cukru np. trzcinowy
1 łyżeczka sody

mokre:
3/4 szklanki mleka roślinnego
1/3 szklanki oleju
1 łyżka octu

Piekarnik ustawić na 170 stopni.(góra-dół)
Suche składniki wymieszać w jednej misce, a mokre w drugiej. Do suchych składników dolewać powoli mokre składniki, ciągle mieszając. Piec ok. 20-30 minut do suchego patyczka. Wystudzić i ściąć wierzch biszkoptu. Wsadzić do foremki, czyli okrągłej blaszki o 21 cm.

Krem:

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 szklanka wody
1/2 szklanki mleczka kokosowego

3/4 puszki mleczka kokosowego
1/2 szklanki syropu klonowego
1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżka ekstraktu wanilii
szczypta soli

+ maliny 200 g

Ugotować kaszę jaglaną(1 szklanka wody, 1/2 szklanki mleczka kokosowego). Gdy wchłonie całość, ostudzić.
Następnie do naczynia ,w którym będziemy blendować wsypujemy i wlewamy wszystkie składniki na krem. Zblendować na gładki krem i wylać na biszkopt. Maliny wyłożyć na całej powierzchni kremu.

Galaretka:

 200 g malin
1,5 szklanki wody
4-5 łyżeczek cukru np. trzcinowego
2 łyżeczki agaru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

lub kupna galaretka :)


Maliny z wodą gotować, po zagotowaniu ok 2 minuty. Odlać do garnka i ostudzić.Odmierzyć 1/2 szklanki kompotu z malin i wymieszać agar z mąką ziemniaczaną. Następnie wszystko razem zagotować i gotować ok 2 minuty. Ostudzić i wylać na krem z malinami.

Ciasto schłodzić min. 8 godzin. Przechowywać w lodówce.



Smacznego!




2 komentarze: