czwartek, 10 sierpnia 2017

Jagielnik Raffaello

Dla mnie smakuje jak Raffaello, a  nie da się ukryć, że ja kocham wszystko co kokosowe. Spód z migdałów i do tego masa kokosowa z kaszy jaglanej. Dla mnie idealne połączenie. Jak zawsze prosto i bardzo smacznie :)








Składniki:
( szklanka 250 ml, blaszka 20 cm)

spód:
1,5 szklanki migdałów / 200 g
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli

masa raffaello:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1 puszka mleczka kokosowego*
1 szklanka wiórek kokosowych
4-6 łyżki soku z cytryny
1/4 - 1/2 szklanki syropu klonowego
szczypta soli

+ do dekoracji maliny, wiórki



*mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego



Migdały zmielić na mąkę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Schować do lodówki.

Kaszę jaglaną podprażyć w garnku i ugotować w mleku roślinnym. Gdy ostygnie dodać stałą część mleczka kokosowego, syrop klonowy ( dodać najpierw 1/4 ), sok z cytryny( pierw 4 łyżki), sól. Zmiksować na gładki krem. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Ostatecznie dodać syrop klonowy i sok z cytryny.

Wyłożyć na spód. Udekorować malinami i wiórami kokosowymi.

Schodzić min. 12 godzin.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Ależ pysznie brzmi, zrobię na bank :) pozdrawiam serdecznie, przepisy są cudowne :)

    OdpowiedzUsuń