Dla mnie smakuje jak Raffaello, a nie da się ukryć, że ja kocham wszystko co kokosowe. Spód z migdałów i do tego masa kokosowa z kaszy jaglanej. Dla mnie idealne połączenie. Jak zawsze prosto i bardzo smacznie :)
Składniki:
( szklanka 250 ml, blaszka 20 cm)
spód:
1,5 szklanki migdałów / 200 g
2 łyżki syropu klonowego
3 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
szczypta soli
masa raffaello:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1 puszka mleczka kokosowego*
1 szklanka wiórek kokosowych
4-6 łyżki soku z cytryny
1/4 - 1/2 szklanki syropu klonowego
szczypta soli
+ do dekoracji maliny, wiórki
*mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego
Migdały zmielić na mąkę. Dodać syrop klonowy, olej kokosowy, szczyptę soli. Dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę. Schować do lodówki.
Kaszę jaglaną podprażyć w garnku i ugotować w mleku roślinnym. Gdy ostygnie dodać stałą część mleczka kokosowego, syrop klonowy ( dodać najpierw 1/4 ), sok z cytryny( pierw 4 łyżki), sól. Zmiksować na gładki krem. Dodać wiórki kokosowe. Dokładnie wymieszać. Ostatecznie dodać syrop klonowy i sok z cytryny.
Wyłożyć na spód. Udekorować malinami i wiórami kokosowymi.
Schodzić min. 12 godzin.
Smacznego!
Ależ pysznie brzmi, zrobię na bank :) pozdrawiam serdecznie, przepisy są cudowne :)
OdpowiedzUsuńCzy olej kokosowy trzeba najpierw rozpuścić?
OdpowiedzUsuńCzy syrop klonowy można zamienić na z agawy?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńA czy będzie ok, jeśli zamiast migdałów użyję orzechów laskowych?
OdpowiedzUsuńMożesz, ale migdały dopełniają tę całość ciasta. Dodaj ekstrakt migdałowy-jeśli możesz :)
UsuńZ malinami teraz trudniej bo wakacje minęły, a mrożonych nie chcę dawać. Dam jakieś inne owoce :)
OdpowiedzUsuń