niedziela, 14 października 2018

Wegańska szarlotka



Ultra prosta i najlepsza szarlotka jaką jadłam! Jabłka prosto z działki od Babci. Nasiąknięte słońcem i zapachem.. bardzo słodkie! Zjedzona rano ze smakiem przez wszystkich domowników..sukces. A teraz podzielę się z Wami tym przepisem. Musicie koniecznie wypróbować!















Składniki: 

(blacha 20x30 cm, szklanka 250 ml)

3 szklanki mąki orkiszowej typ 450 (lub pszennej)
1/2-3/4 szklanki cukru trzcinowy
200 g oleju kokosowego miękkiego lub oleju rzepakowego
ekstrakt z wanilii do smaku
szczypta soli

1 kg jabłek  ( już startych)
cynamon
cukier




Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. (góra-dół)
Składniki na ciasto zagnieść. Jabłka obrać i zetrzeć na talarki. 2/3 ciasta wylepić blachę. Dodać połowę jabłek posypać cynamonem i cukrem ( jeśli trzeba) i wyłożyć następne jabłka, a na nie resztę ciasta pokruszyć. Piec 40 minut.





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz