Kolejna wariacja na temat wegańskich serników, jagielników! I będzie jeszcze więcej, bo ja uwielbiam tego typu ciasta. Ten akurat jest kokosowy i bez pieczenia dopieszczony karmelem ( ale ta opcja jest opcjonalna) Super ciasto na upalny dzień i do tego nie trzeba odpalać piekarnika. :)
spód:
2 szklanki mieszanki np. orzechów,pestek, płatków owsianych
1 szklanka upchanych daktyli
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
karmel: ( opcjonalnie)
1/2 szklanki upchanych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szklanki wody, mleka
duża szczypta soli
masa kokosowa:
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego*
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki syropu klonowego lub cukru ( lub więcej)
4 łyżki soku z cytryny ( lub więcej)
2 łyżki oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
duża szczypta soli
**mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
**mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego
polewa:
1/2 tabliczki czekolady (50 g)
1/4 szklanki mleczka kokosowego stałej części
1 łyżka syropu klonowego lub cukier
lub 1 tabliczka czekolady
1/4 szklanki mleka roslinnego np. owsianego
1 łyżka syropu klonowego lub cukier
lub 1 tabliczka czekolady
1/4 szklanki mleka roslinnego np. owsianego
1 łyżka syropu klonowego lub cukier
+ do dekoracji wiórki kokosowe
Daktyle zalać wrzątkiem ( te na spód i karmel). Zostawić na min. 30 minut.
Spód:
Mieszankę na spód zmielić na bardzo drobny proszek. Daktyle odcedzić, zmiksować na gładką i gęstą masę( gdy źle się je miksuje dodaj odrobiny wody, ale nie za dużo!)
Daktyle z mieszanką na spód wsypać do miski. Dodać olej, dużą szczyptę soli i kakao. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, również na je boki. Wstawić do zamrażalki.
Karmel:
Daktyle odcedzić. Zmiksować z masłem, dużą szczyptą soli i wodą.
Wyłożyć na spód. Wstawić ponownie do zamrażalki.
Masa kokosowa:
Nerkowce zalać wrzątkiem i moczyć ok. 30 minut. Kaszę jaglaną uprażyć i ugotować w 1 szklance mleka lub wody. Gdy ostygnie zmiksować ją z stałą częścią mleczka kokosowego, syropem klonowym,sokiem z cytryny, olejem kokosowym, odcedzonymi nerkowcami. Zmiksuj dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek.
Dodać wiórki kokosowe. Masę spróbować, ostatecznie możesz dosłodzić i dodać sok z cytryny.
Wykładamy na masę karmelową. Wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.
Polewa:
Składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzać, aż dokładnie się połączą. Poczekać aż trochę ostygnie. Wylać na masę kokosową.. Udekorować wiórkami.
Schować do lodówki na min. 4 godziny.
Smacznego!
Bajer!
OdpowiedzUsuńJakie cudo! Musze w końcu wyczarować wegański sernik :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Ale nabrałam na niego ochoty :)
OdpowiedzUsuńW wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/
Na jak dużą formę jest ten przepis?
OdpowiedzUsuń21 cm :)
UsuńPrzepis super, ale przepraszam, muszę, zboczenie zawodowe: zamrażaRki!
OdpowiedzUsuńDzięki bardzo, hehe 😊
UsuńPrzepis fajny, tylko do gotowania kaszy trzeba zdecydowanie więcej płynów 😁
OdpowiedzUsuń