Prosty i pyszny gulasz w stylu węgierskim. W tym gulaszu nie znajdziemy kawałków mięsa, lecz mocno usmażone tofu wędzone, które idealnie je zastępuje i bardzo pasuje do papryki. Zapraszam więc do wypróbowania!
Składniki:
2 papryki czerwone
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
3 liście laurowe
2 ziela angielskie
3 łyżki oleju
2 kostki tofu wędzonego
2 łyżki oleju
1/4 łyżeczki soli
1 puszki pomidorów
1 szklanka wody
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
sól, pieprz, chilii
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę ( paprykę w dużą kostkę). Rozgrzać olej, dodać przyprawy, papryki i cebulę. Smażyć, aż będą al dente.
W międzyczasie, gdy smażą się warzywa, pokroić tofu w kostkę.
Rozgrzać olej. Wrzucić tofu i sól. Smażyć, aż będzie mocno chrupiące.
Do usmażonych warzyw dodać puszkę pomidorów i wodę. Gotować ok. 2-3 minuty.
Po tym czasie dodać tofu, wyciśnięty czosnek przez praskę,paprykę wędzoną, sól, pieprz, chilii.
Gotować 2 minuty.
Podawać z ryżem, kaszą lub chlebem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz