Pasztet z gruszki i pietruszki, podrasowany orzechami włoskimi to istne cudo dla tych, którzy kochają pasztety. Można go nazwać polskim pasztetem nasza fasola, orzechy włoskie, gruszka i pietruszka! Bardzo cenna uwaga dla tych co za mięsnymi smakami nie przepadają , ponieważ przypomina w smaku mięsny pasztet. Więc ten kto tęskni za takimi smakami na pewno je tu znajdzie. Tak czy inaczej zachęcam do wypróbowania :)
Składniki: ( szklanka 250 ml)
1 szklanka suchej fasoli białej ( lub 2 puszki)
1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
100 g orzechów włoskich
1 pietruszka
1 gruszka
1 cebula
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
2- 3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1/2 łyżeczki lubczyku, tymianku, rozmarynu
3-4 łyżki sosu sojowego
2 łyżeczki musztardy
sól, pieprz
Fasolę namoczyć min. 12 godzin. Następnie po tym czasie ugotować, aż będzie miękka.
Kaszę jaglaną ugotować w 1 szklance wody, aż wchłonie całą wodę.
Orzechy włoskie podprażyć na patelni. Następnie zmiksować je na mąkę. Wsypać do miski.
Pietruszkę i gruszkę obrać. Zetrzeć na tarce. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić wszystko na rozgrzany olej wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażyć aż się się zeszklą. Następnie wyciągnąć przyprawy.
Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Fasolę, kaszę, usmażoną cebulę, pietruszkę i gruszkę dokładnie zblendować/ zmiksować.
Dodać do nich orzechy, pozostałe przyprawy, czosnek wyciśnięty przez praskę, musztardę i sos sojowy. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać.
Wyłożyć na keksówkę i piec ok 30- 40 minut.
Smacznego!
jeszcze nie zrobiłam ale na pewno jest pyszne ! nie moge sie doczekac kiedy sprobuje ! :)
OdpowiedzUsuńMega pyszny 🤤palce lizać
OdpowiedzUsuń