Banalnie prosty sos z kurkami.. Ale za to jaki kremowy i naprawdę przepyszny. Nie wymaga wiele wysiłku i dziwnych przypraw! Aż wstyd mi przyznać, że mając dwadzieścia lat dopiero spróbowałam kurek. Ale za to od teraz jestem ich wierną fanką! Jeżeli nigdy dotąd ( jak ja) nie próbowaliście kurek to polecam Wam zacząć przygodę od tego przepisu :)
Składniki: (szklanka 250 ml)
2-3 łyżki oleju
1 cebula
400 g kurek
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki oleju ( np. ryżowego)
3/4 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku
sól
świeżony zmielony pieprz
pęczek natki pietruszki
+250 ulubionego makaronu
Słonecznik namoczyć min.2-3 godziny.
Kurki dokładnie umyć. Osuszyć na ręczniku. Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej. Wrzucić cebulę, liście laurowe i ziela angielskie. Gdy się cebula zeszkli, dodać kurki.
W międzyczasie zrobić sos. Słonecznik, olej, wodę, czosnek i sok z cytryny zmiksować dokładnie na jednolity sos.
Smażyć aż puszczą dużo wody i będą miękkie. Nać pietruszki dokładnie posiekać.
Dodać nasz sos do kurek, posiekaną natkę,doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem ostatecznie (jeżeli trzeba) dodać jeszcze sok z cytryny. Gotować ok 2-3 minuty.
Podawać z ulubionym makaronem.
Smacznego!
wyglada pycha i chcialabym dzis zrobic, z tych skladnikow powstanie takie pyszny sos smietanowy?
OdpowiedzUsuńOczywiście! jakby nie wyszedł, nawet bym nie wstawiała go na bloga. Proszę tylko robić według wskazówek, a powinno być okej. Pamiętaj o soli, cytrynie i dokładnym zmiksowaniu słonecznika i dopraw np. świeżo zmielonym pieprzem, a nie pożałujesz :)
Usuń