sobota, 13 stycznia 2018

Kopiec kreta ( wegański, bezglutenowy )

Kopiec kreta w wydaniu wegańskim i bezglutenowym! 
Zapraszam do wypróbowania tego prostego i pysznego przepisu :)










Składniki:

suche:

3/4 szklanki mąki owsianej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 - 3/4 szklanki cukru np. kokosowego
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
szczypta soli


mokre:

1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu


krem:

1 szklanka orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego ( stała część)
3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
50 g czekolady ( startej na tarce)



+2-3 banany



Nastawić piekarnik na 180 stopni. (lub 160 stopni termoobieg)
Suche składniki wymieszać dokładnie razem. Mokre wymieszać w osobnej misce. 
Mokre składniki powoli dolewać do suchych. Dokładnie wymieszać.
Wylać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika  i piec do suchego patyczka.
Ok. 40 minut.
Zostawić do ostudzenia w piekarniku.
Z wystudzonego biszkoptu ściąć wierzch. Ciasto wydrążyć tak, aby pozostawić brzegi biszkoptu.

Banany przekroić wzdłuż i wyłożyć na ciasto, gdzie jest wydrążone

Wsypać orzechy i włożyć stałą część mleka kokosowego. Zblendować na gładką masę.
Powoli dodawać do smaku syrop klonowy i sok z cytryny.
Na koniec dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Krem wyłożyć na banany, tak aby powstał kopiec.

Na krem posypać ciastem, które zostało, lekko dociskając.
Ciasto schłodzić ok. 3-4 godzin.





Smacznego!



4 komentarze:

  1. Wow, ale czadowy :) Nie wiedziałam, że da się zrobić wegański!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bosko! Mąkę gryczaną można zastąpić?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można spróbować z mąką owsianą :)

      Usuń