Kopiec kreta w wydaniu wegańskim i bezglutenowym!
Zapraszam do wypróbowania tego prostego i pysznego przepisu :)
Składniki:
suche:
2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej białej
lub
3/4 szklanki mąki owsianej
lub
3/4 szklanki mąki owsianej
3/4 szklanki mąki gryczanej
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
-3/4 szklanki cukru np. kokosowego
1 łyżeczka sody
3 łyżki kakao
szczypta soli
mokre:
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju
1 łyżka octu
krem:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego ( stała część)
3-4 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
50 g czekolady ( startej na tarce)
+2-3 banany
Nastawić piekarnik na 180 stopni. (lub 160 stopni termoobieg)
Suche składniki wymieszać dokładnie razem. Mokre wymieszać w osobnej misce.
Mokre składniki powoli dolewać do suchych. Dokładnie wymieszać.
Wylać do blaszki, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec do suchego patyczka.
Ok. 40 minut.
Ok. 40 minut.
Zostawić do ostudzenia w piekarniku.
Z wystudzonego biszkoptu ściąć wierzch. Ciasto wydrążyć tak, aby pozostawić brzegi biszkoptu.
Banany przekroić wzdłuż i wyłożyć na ciasto, gdzie jest wydrążone
Wsypać orzechy i włożyć stałą część mleka kokosowego. Zblendować na gładką masę.
Powoli dodawać do smaku syrop klonowy i sok z cytryny.
Na koniec dodać startą czekoladę i dokładnie wymieszać.
Krem wyłożyć na banany, tak aby powstał kopiec.
Na krem posypać ciastem, które zostało, lekko dociskając.
Ciasto schłodzić ok. 3-4 godzin.
Smacznego!
jutro lecę po produkty ! :D
OdpowiedzUsuńWow, ale czadowy :) Nie wiedziałam, że da się zrobić wegański!
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wygląda bosko! Mąkę gryczaną można zastąpić?:)
OdpowiedzUsuńMożna spróbować z mąką owsianą :)
UsuńZapisuję do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! A jeśli chce zrobić z mąki pszennej, to wystarczy że mąkę owsiana, gryczaną, kukurydzianą -zastąpie pszenną w tej samej ilości? I zostawię tylko mąkę ziemniaczaną? ��
OdpowiedzUsuńOmiń wszystkie mąki bezglutenowe i po prostu daj pszenną :)
UsuńDziękuję! ;)
UsuńWitaj :) jakiej wielkosci masz blaszke?
OdpowiedzUsuń