Uwielbiam orzechy! A ciasto orzechowe z masą budyniową od zawsze było moim faworytem. Wczoraj zaszalałam i zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki z ciecierzycy.Jest jeszcze lepsze, bo ciecierzyca ma lekko orzechowy aromat. Po prostu cudo, musicie wypróbować! :)
Ciasto:
foremka 21/21 cm
szklanka 250 ml
szklanka 250 ml
3 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki cukru np. kokosowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli
1/2 szklanki oleju
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego ( mniej/ więcej)
1 łyżka octu
Masa budyniowa:
2,5 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju kokosowego (nierafinowanego lub margaryny wegańskiej)
2 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru np. kokosowego
+ 200 g orzechów, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli
+ kwaśny dżem
Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mokre i suche składniki osobno zmieszać :(mąkę, cukier, sodę,sól w jednej misce, a olej, mleko i ocet w drugiej.)
Mokre składniki dodajemy powoli tak, aby konsystencja ciasta była jak gęsta śmietana. Gdy będzie taka potrzeba dodać więcej mleka roślinnego.
Piec, aż ciasto będzie mocno zarumienione. Studzić w piekarniku. Jak ostygnie ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Dolny spód ciasta posmarować dżemem.
Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka roślinnego. Następnie do rondelka wlać pozostałość mleka, olej, rozpuszczone budynie i cukier. Zagotować i mieszać, aż masa dobrze zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.
2/3 masy budyniowej wyłożyć na dolny spód ciasta, który jest już posmarowany dżemem. Położyć drugą część ciasta. Wylać pozostałą cześć masy budyniowej.
Orzechy pokruszyć,podsmażyć na oleju ze szczyptą soli i syropem klonowym.
Wyłożyć na wierz ciasta.
Ciasto przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Jakiego octu mam użyć??? Czym zastąpić budyń śmietankowy który wiadomo wegański nie jest ??? Proszę o odp. Z góry dziękuję
OdpowiedzUsuńoczywiście, że budyń śmietankowy jest wegański xd weź sobie pierwszy lepszy z półki sklepowej i przeczytaj skład :D
UsuńOcet może być jabłkowy. A budynie zazwyczaj są wegańskie. :)
Usuńpyszne właśnie zajadam :))) niebo w gębie !!! :
OdpowiedzUsuńSuper. Pozdrawiam serdecznie ❤
Usuńmożna uzyc innej mąki?ryżowa, owsiana?
OdpowiedzUsuńNie próbowałam z innymi.
UsuńUpiekłam w proporcji 2/3 mąka cieciorkiwa, 1/3 mąka ryżowa. Ciasto ładnie urosło, jest bardziej puszyste niż to w oryginalnym przepisie. Mimo zmiany proporcji nadal wyraźnie czuć cieciorkę, ale jest bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za komentarz i za to, że podzieliłaś się super patentem. 🙂 Przepis ma rok i muszę go uaktualnić, bo cieszy się ogromną popularnością. Pozdrawiam 😊
UsuńHej, dziękuję za przepis! Następnym razem spróbuję wlać ciepły budyń na ciasto, bo schłodzony nie połączył się tak fajnie ze spodem. Może miałam gęstszy niż Twój. No i robiłam bez dżemu - a pewnie szkoda! :)
OdpowiedzUsuńMam pytanie o znaczenie oleju kokosowego - czy i dlaczego powinien być nierafinowany? We wrzątku i tak straci swoje właściwości :) Ale może o coś tutaj chodzi..?
Pozdrawiam :)
Najlepiej wlać ciepły i dżem porzeczkowy konieczne 😁 olej może być rafinowany. 🙂 pozdrawiam!
Usuń