niedziela, 10 grudnia 2017

Orzechowiec ( wegański, bezglutenowy)

Uwielbiam orzechy! A ciasto orzechowe z masą budyniową od zawsze było moim faworytem. Wczoraj zaszalałam i zamiast zwykłej mąki pszennej użyłam mąki z ciecierzycy.Jest jeszcze lepsze, bo ciecierzyca ma lekko orzechowy aromat. Po prostu cudo, musicie wypróbować! :)







Ciasto:
foremka 21/21 cm
szklanka 250 ml

3 szklanki mąki z ciecierzycy
1/2 szklanki cukru np. kokosowego
1 łyżeczka sody
szczypta soli

1/2 szklanki oleju 
1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego ( mniej/ więcej)
1 łyżka octu


Masa budyniowa:

2,5 szklanki mleka roślinnego
1/2 szklanki oleju kokosowego (nierafinowanego lub margaryny wegańskiej) 
2 opakowania budyniu śmietankowego
6 łyżek cukru np. kokosowego



+ 200 g orzechów, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka oleju kokosowego, szczypta soli
+ kwaśny dżem





Piekarnik ustawić na 180 stopni.
Mokre i suche składniki osobno zmieszać :(mąkę, cukier, sodę,sól w jednej misce, a olej, mleko i ocet w drugiej.)
Mokre składniki dodajemy powoli tak, aby  konsystencja ciasta była jak gęsta śmietana. Gdy będzie taka potrzeba dodać więcej mleka roślinnego.
Piec, aż ciasto będzie mocno zarumienione. Studzić w piekarniku. Jak ostygnie ciasto przekroić wzdłuż na pół.
Dolny spód ciasta posmarować dżemem.


Budynie rozmieszać w 1 szklance mleka roślinnego. Następnie do rondelka wlać pozostałość mleka, olej, rozpuszczone budynie i cukier. Zagotować i mieszać, aż masa dobrze zgęstnieje. Odstawić do ostudzenia.


2/3 masy budyniowej wyłożyć na dolny spód ciasta, który jest już posmarowany dżemem. Położyć drugą część ciasta. Wylać pozostałą cześć masy budyniowej.


Orzechy pokruszyć,podsmażyć na oleju ze szczyptą soli i syropem klonowym.
Wyłożyć na wierz ciasta.



Ciasto przechowywać w lodówce.




Smacznego!

11 komentarzy:

  1. Jakiego octu mam użyć??? Czym zastąpić budyń śmietankowy który wiadomo wegański nie jest ??? Proszę o odp. Z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oczywiście, że budyń śmietankowy jest wegański xd weź sobie pierwszy lepszy z półki sklepowej i przeczytaj skład :D

      Usuń
    2. Ocet może być jabłkowy. A budynie zazwyczaj są wegańskie. :)

      Usuń
  2. pyszne właśnie zajadam :))) niebo w gębie !!! :

    OdpowiedzUsuń
  3. można uzyc innej mąki?ryżowa, owsiana?

    OdpowiedzUsuń
  4. Upiekłam w proporcji 2/3 mąka cieciorkiwa, 1/3 mąka ryżowa. Ciasto ładnie urosło, jest bardziej puszyste niż to w oryginalnym przepisie. Mimo zmiany proporcji nadal wyraźnie czuć cieciorkę, ale jest bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i za to, że podzieliłaś się super patentem. 🙂 Przepis ma rok i muszę go uaktualnić, bo cieszy się ogromną popularnością. Pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Hej, dziękuję za przepis! Następnym razem spróbuję wlać ciepły budyń na ciasto, bo schłodzony nie połączył się tak fajnie ze spodem. Może miałam gęstszy niż Twój. No i robiłam bez dżemu - a pewnie szkoda! :)

    Mam pytanie o znaczenie oleju kokosowego - czy i dlaczego powinien być nierafinowany? We wrzątku i tak straci swoje właściwości :) Ale może o coś tutaj chodzi..?

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najlepiej wlać ciepły i dżem porzeczkowy konieczne 😁 olej może być rafinowany. 🙂 pozdrawiam!

      Usuń