Co tu dużo mówić! Curry to klasyka wegańskiej kuchni. Robi się je szybko i do tego jest bardzo syte. Czego chcieć więcej?! Najbardziej lubię podawać je z ryżem basmati i podprażonymi orzechami nerkowca :) Nie pozostaje Wam nic jak wypróbować tej kolorowej wersji curry. Zapraszam!
Składniki:
1 papryka
1 cukinia
4 pomidory
1 papryczka chili
1 cebula
2 ząbki czosnku
olej
olej
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 liście laurowe
sól, pieprz
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
2 szklanki wody
2 szklanki wody
1/2 puszki mleczka kokosowego ( puszka 400 ml)
+opcjonalnie posypać danie podprażonymi orzechami nerkowca i posiekaną natką pietruszki
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać je ze skórki. Paprykę, cukinię, cebulę, papryczkę chili i obrane pomidory pokroić w kostkę. Rozgrzać łyżkę oleju wrzucić wszystkie warzywa, (oprócz pomidorów), przyprawy, czosnek wyciśnięty przez praskę i smażyć przez ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę pomidory i smażyć tak długo, aby puściły dużo soku. Następnie dodać soczewicę i zalać 2 szklankami wody. Gotować, aż soczewica będzie bardzo miękka. Dodać mleczko kokosowe, gotować przez 5-10 minut, doprawić pieprzem i solą.
Smacznego!
Mam pytanie:) Na ile porcji jest ten przepis? I czy jak dodajemy soczewicę ona ma być juz ugotowana?
OdpowiedzUsuńPorcji myślę ze ok. 4 :) soczewica sucha :)
UsuńDzięki ;)
UsuńPytanie o mleczko kokosowe: chodzi o to 80% tłuszczu, czy ok 60% tłuszczu? W sensie to odtłuszczone, czy nie? A przepis super, trzeba spróbować!
OdpowiedzUsuńDla mnie osobiście najlepsze jest 80 %. Pozdrawiam 😍
UsuńCurry rewelacyjne już trzeci raz zrobiłam i przepis przekazałam dalej ...
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne ,polecam
OdpowiedzUsuńJakieś takie to wszystko mdłe... Nie smakowało mi totalnie
OdpowiedzUsuńWarto dodać sok z cytryny lub więcej pomidorów 😉
UsuńZrobilam, dodalam jeszcze od siebie przyprawe curry, natke i liscie szpinaku. Pyszne to, cos innego w koncu, a nie ciagle to miecho i miecho. Zapisuje 👌
OdpowiedzUsuńSuper ❤
Usuńuczyniłam dzisiaj. rewelacyjne:-)
OdpowiedzUsuńBardzo dobre, już kolejny raz robię.
OdpowiedzUsuńTo jest pyszne. Ja daje papryczke chili w formie przyprawy i tez daje rade. Mam zapisane od dawna 😉
OdpowiedzUsuń