poniedziałek, 12 czerwca 2017

Tarta ze szparagami


Sezon na szparagi trwa! Korzystajcie garściami, bo niestety czas szybko leci. Więc nic innego Wam nie pozostaje jak zrobić tartę ze szparagami i zjeść ją na obiad lub kolację :)









Składniki:

1 pęczek szparagów

Sos:

1 szklanka orzechów nerkowca
3/4-1 szklanka wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850( lub pełnoziarnistej pszennej )
1/3 szklanki stałego oleju kokosowego rafinowanego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli

+do ozdoby płatki migdałów



Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na 1 godzinę.

Do miski wsypać mąkę, sól, wlać wodę i dodać olej. Ugnieść ciasto na jednolitą i gładką masę, wyłożyć na blaszkę. Na czas przygotowywania reszty składników schować do lodówki.


Obciąć zdrewniałe końcówki szparagów i je ugotować w osolonej wodzie al dente.

Nerkowce odcedzić, dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe, ząbki czosnku, sól, pieprz i wodę.
Zmiksować na gładki sos.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.

Połowę sosu wylać na ciasto, ułożyć szparagi, zalać resztą sosu. Posypać np. płatkami migdałów.

Piec ok. 35-45 minut.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz