poniedziałek, 12 czerwca 2017

Tarta ze szparagami


Sezon na szparagi trwa! Korzystajcie garściami, bo niestety czas szybko leci. Więc nic innego Wam nie pozostaje jak zrobić tartę ze szparagami i zjeść ją na obiad lub kolację :)









Składniki:

1 pęczek szparagów 500 g (najlepiej drobnych i małych)

Sos:

1 szklanka orzechów nerkowca
3/4-1 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Ciasto kruche:

2 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej typ 1850( lub pełnoziarnistej pszennej )
1/3 szklanki stałego oleju kokosowego rafinowanego lub rzepakowego
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka soli

+do ozdoby płatki migdałów



Orzechy nerkowca zalać gorącą wodą i odstawić na 1 godzinę.

Do miski wsypać mąkę, sól, wlać wodę i dodać olej. Ugnieść ciasto na jednolitą i gładką masę, wyłożyć na blaszkę. Na czas przygotowywania reszty składników schować do lodówki.


Obciąć zdrewniałe końcówki szparagów i je ugotować w osolonej wodzie al dente.

Nerkowce odcedzić, dodać sok z cytryny, płatki drożdżowe, ząbki czosnku, sól, pieprz i wodę.
Zmiksować na gładki sos.

Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.

Ciasto kruche wstawić do piekarnika na 10 minut. Po tym czasie 
połowę sosu wylać na ciasto, ułożyć szparagi, zalać resztą sosu. Posypać np. płatkami migdałów.

Piec ok. 35 minut.




Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz