Dziś pizza z sosem bolońskim, w roślinnym wydaniu! Czego chcieć więcej? Bardzo pyszna i syta! Jak chcecie możecie dodać swoje ulubione dodatki. Ale nie zapomnijcie o wegańskiej mozzarelli, wtedy smakuje najlepiej! Zapraszam do wypróbowania przepisu :)
Składniki:
1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyża sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
olwiki
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek
Ciasto:
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 1850)
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 450)
1/5 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curku
woda
*mąkę orkiszową można zamienić na pszenną
+ wegańska mozzarella z tego przepisu
Ciasto:
Rozkruszyć drożdże, wlać odrobinę wody i mieszać do momentu, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać mąki, sól, cukier i wodę. Powoli zagniatać na gładkie i sprężyste ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Pokroić cebulę w kostkę. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Zeszklić ją. Pokruszyć tofu i smażyć razem z cebulą, aż się zarumieni. Dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.
Wykonać mozzarellę .
Ustawić piekarnik na 220 stopni.
Rozwałkowane ciasto wrzucić na blachę. Posmarować je sosem bolońskim, na wierzch dodać gotowy ser lub mozzarellę. Posypać oregano i dać parę oliwek. Włożyć pizzę do nagrzanego piekarnika. Piec, aż nasze ciasto się zarumieni.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz