sobota, 17 czerwca 2017

Wegańska pizza z sosem bolońskim

Dziś pizza z sosem bolońskim, w roślinnym wydaniu! Czego chcieć więcej? Bardzo pyszna i syta! Jak chcecie możecie dodać swoje ulubione dodatki. Ale nie zapomnijcie o wegańskiej mozzarelli, wtedy smakuje najlepiej! Zapraszam do wypróbowania przepisu :)








Składniki:

1 kostka tofu wędzonego lub naturalnego (180g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
1 łyża sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
3/4 szklanki przecieru pomidorowego
olwiki
sól, pieprz, oregano
oliwa z oliwek

Ciasto:

1 szklanka mąki orkiszowej (typ 1850)
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 450)
1/5 kostki drożdży
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka curku
woda

*mąkę orkiszową można zamienić na pszenną


+ wegańska mozzarella z tego przepisu



Ciasto:
Rozkruszyć drożdże, wlać odrobinę wody i mieszać do momentu, aż drożdże się rozpuszczą.
Dodać mąki, sól, cukier i wodę. Powoli zagniatać na gładkie i sprężyste ciasto.
Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Pokroić cebulę w kostkę. Rozgrzać oliwę, dodać cebulę. Zeszklić ją. Pokruszyć tofu i smażyć razem z cebulą, aż się zarumieni. Dodać wszystkie przyprawy i przecier pomidorowy. Doprawić solą i pieprzem.

Wykonać mozzarellę .

Ustawić piekarnik na 220 stopni.

Rozwałkowane ciasto wrzucić na blachę. Posmarować je sosem bolońskim, na wierzch dodać gotowy ser lub mozzarellę. Posypać oregano i dać parę oliwek. Włożyć pizzę do nagrzanego piekarnika. Piec, aż nasze ciasto się zarumieni.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz