Prosta i bardzo pyszna tarta czekoladowa na kruchym cieście. Trochę mi przypomina ta tarta milkę mleczną z ciasteczkami, a nie jadłam jej bardzo wiele lat, z wiadomych przyczyn.
Maliny czy truskawki będą tu kropką nad i. Zapraszam łasuchów do wypróbowania :)
Składniki (średnica 20 cm)
spód:
2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki oleju kokosowego stałego nierafinowanego
2 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
mus czekoladowy:
1 puszka mleczka kokosowego schłodzonego*
1,5 tabliczki czekolady gorzkiej**
2 łyżki masła orzechowego
2-4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
szczypta soli
+truskawki lub maliny do dekoracji, płatki migdałów
*najlepsze jest te z lidla lub real thai
** 1 tablicka 100g
Spód:
Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Mąkę wsypać do miski. Dodać olej kokosowy, syrop klonowy. Wymieszać rękoma. (spód jest dość kruchy, więc wyłóżmy na blaszkę mokrymi rękoma).
Piec ok 25-30 minut. Ostudzić.
Mus czekoladowy:
Stałą część mleczka kokosowego, czekoladę i masło orzechowe włożyć do rondelka.
Podgrzewać aż wszystko dokładnie się połączy. Uważać, aby się nie przypaliło!
Dosłodzić syropem klonowym.
Wylać na spód. Ostudzić i udekorować malinami czy truskawkami i płatkami migdałów.
Schować do lodówki na co najmniej 8 godzin i przechowywać w lodówce.
Schować do lodówki na co najmniej 8 godzin i przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz