środa, 2 sierpnia 2017

Tajskie curry z ananasem

Kto uwielbia ananasa i mleczko kokosowe? A kto kocha połączenia słodko-kwaśne? To ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Osobiście jestem fanką takich połączeń i oczywiście curry :)
Zapraszam do wypróbowania!








Składniki:

2 łyżki oleju
1 cebula
2 czerwone papryki
1 papryczka chili

1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
4 ząbki czosnku

1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego

350-400 g pokrojonego w kostkę ananasa ( świeży lub z puszki)

sok z cytryny,sól, pieprz - do smaku



Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół i wzdłuż pokroić w cienkie paski. 
Rozgrzać olej. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.

Dodać przyprawy i wyciśnięty czosnek przez praskę. Chwilę smażyć.

Dodać soczewicę, wodę, mleczko kokosowe i sos sojowy.

Gotować aż soczewica będzie miękka i wchłonie dużą cześć wody.

Gdy tak się stanie dodać ananasa, posolić i powoli dodawać sok z cytryny do smaku.


Podawać z ryżem, kaszą lub solo!


Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. tak, takie wymieszane nie musi być stała część :)

      Usuń
  2. Dobre, ale osobiście dałbym mniej ananasa, plus całość mocniej tj. ostrzej doprawił. Tak czy siak polecam.
    Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czym zastąpić sos sojowy? Ze względu na tarczycę unikam tego produktu

    OdpowiedzUsuń
  4. Jedno z moich ulubionych dań :-) Wczoraj zrobiłam po raz trzeci, jest absolutnie przepyszne!

    OdpowiedzUsuń