Kto uwielbia ananasa i mleczko kokosowe? A kto kocha połączenia słodko-kwaśne? To ten przepis będzie dla Ciebie strzałem w dziesiątkę! Osobiście jestem fanką takich połączeń i oczywiście curry :)
Zapraszam do wypróbowania!
Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
2 łyżki oleju
1 cebula
2 czerwone papryki
1 papryczka chili
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
4 ząbki czosnku
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 puszki mleka kokosowego
1 łyżka sosu sojowego
350-400 g pokrojonego w kostkę ananasa ( świeży lub z puszki)
sok z cytryny,sól, pieprz - do smaku
Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę. Papryki przekroić na pół i wzdłuż pokroić w cienkie paski.
Rozgrzać olej. Wrzucić na rozgrzany olej i zeszklić.
Dodać przyprawy i wyciśnięty czosnek przez praskę. Chwilę smażyć.
Dodać soczewicę, wodę, mleczko kokosowe i sos sojowy.
Gotować aż soczewica będzie miękka i wchłonie dużą cześć wody.
Gdy tak się stanie dodać ananasa, posolić i powoli dodawać sok z cytryny do smaku.
Podawać z ryżem, kaszą lub solo!
Smacznego!
Mleko kokosowe z puszki?
OdpowiedzUsuńtak, takie wymieszane nie musi być stała część :)
UsuńCzerwona soczewica?
OdpowiedzUsuńTak, aż dopiszę :)
Usuńhmm..musi byc pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńDobre, ale osobiście dałbym mniej ananasa, plus całość mocniej tj. ostrzej doprawił. Tak czy siak polecam.
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis :)
A czym zastąpić sos sojowy? Ze względu na tarczycę unikam tego produktu
OdpowiedzUsuńPominąć i dać po prostu sól :)
UsuńJedno z moich ulubionych dań :-) Wczoraj zrobiłam po raz trzeci, jest absolutnie przepyszne!
OdpowiedzUsuń❤
UsuńCo to zielonego jest dodane na zdjęciu widzę:)
OdpowiedzUsuńCo to zielonego jest dodane na zdjęciu widzę:)
OdpowiedzUsuńSzczypiorek 😊
UsuńAż taką amebą umysłową jesteś że nie rozpoznajesz szczypiorku?
Usuń