sobota, 12 sierpnia 2017

Bigos z młodej kapusty z wędzonym tofu

Dla tych którzy tęsknią za tradycyjnymi smakami! Bigos z młodej kapusty z wędzonką. Koniecznie podajcie w towarzystwie młodych ziemniaków :)









Składniki:

2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
3-4 łyżki oleju

1 kg kapusty młodej
2 szklanki wody ( 500 ml)

2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1 pęczek koperku
sól, pieprz

180 tofu wędzonego
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli



Cebulę pokroić w kostkę. Marchewki i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozgrzać olej. Wrzucić warzywa, ziele angielskie, liście laurowe. Smażyć ok. 2 minuty. W międzyczasie poszatkować kapustę. Wrzucić do reszty warzyw i zalać 2 szklankami wody. Gotujemy aż kapusta będzie miękka.
Gdy kapusta się gotuje rozgrzać olej, pokroić tofu w kostkę wrzucić na patelnię i posolić. Smażyć, aby tofu było chrupiące. Gdy kapusta jest już miękka dodać wyciśnięty czosnek przez praskę,pokrojony koperek, paprykę wędzoną, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz.



Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz