Myślę, że z nazwą ciasta nie przesadziłam, ale naprawdę smakuje bardzo podobnie jak Kinder Bueno! Miłosz twierdzi, że smakuje mu jak Knoppers :) Lecz jednoznacznie stwierdziliśmy, że to najlepsze ciasto jakie jedliśmy do tej pory. Dlatego bardzo zachęcam do wypróbowania tego ciasta :)
Składniki:( szklanka 250 ml, blaszka 20 cm)
spód:
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki kakao
1 szklanka daktyli
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
kilka łyżek wody
masa orzechowa:
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej ( ugotowana w 1,5 szklance wody)
1 szklanka orzechów laskowych (uprażone i starte ze skórki)
1/2 szklanki syropu klonowego
mleko roślinne
1 laska wanilii/ 1 łyżka ekstraktu z wanilii
szczypta soli
polewa:
100 g czekolady gorzkiej
1/2 szklanki stałej części mleczka kokosowego*
3-4 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
+ 1/2 szklanki pokruszonych orzechów laskowych
*mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego
spód:
Daktyle na zalać wrzątkiem, odstawić na 20 minut. Płatki owsiane zmiksować na pył. Daktyle zmiksować na gładką masę( jeżeli źle Ci to idzie dodaj wodę). Zmiksowane płatki, daktyle, olej kokosowy, kakao i szczyptę soli dobrze wymieszać. Wyłożyć na spód blaszki. Schować do lodówki, na czas przygotowania dalszych warstw.
masa orzechowa:
Kaszę podprażyć w garnku i zalać 1,5 szklankami wody. Gotować, aż wsiąknie cały płyn.
Ostudzić. Następnie zmiksować/zblendować z mlekiem(dodawać powoli aż powstanie gęsta masa), orzechami, wanilią,szczyptą soli , syropem klonowym tak aby nie było żadnych wyczuwalnych grudek. Wyłożyć na spód. Schować do lodówki na 1 godzinę.
Polewa:
Po 1 godzinie wyciągnąć ciasto. Mleczko kokosowe, syrop klonowy,szczyptę soli, połamaną czekoladę, rozpuścić ostudzić i wylać na masę orzechową. Posypać orzechami laskowymi.
Ciasto schować na min. 12 godzin do lodówki, aby stężało.
Smacznego!
Uwielbiam wszelkie słodkości, więc to ciasto prędzej, czy później zawita na moim stole :)
OdpowiedzUsuńWygląda super, zapisuje do zrobienia! Orzechy prazyc na patelni czy w piekarniku? ��
OdpowiedzUsuńMożna tu i tu. 😄 po prostu skórka musi być taka, aby można ją było spokojnie zetrzeć ścierką. :)
OdpowiedzUsuńGenialne jest! Wszystkim smakowało. :)
OdpowiedzUsuńPierwsze ciasto z kaszy jaglanej, które się nie rozpadało, tylko miało idealną konsystencję.
Bardzo mnie to cieszy! ❤
UsuńCzy masa z kaszy jaglanej również mi wyjdzie taka brązowa czy będzie żółta? W sensie czy orzechów nie jest za mało i czy smak kaszy ich nie zabija? :)
OdpowiedzUsuńMoim zdaniem smak orzechów jest bardzo wyczuwalny :)
UsuńCzy 1/ 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego to znaczy, że mam dodać 5/4 szklanki? Czyli jedną całą i jeszcze trochę? :)
OdpowiedzUsuńTak :)
UsuńCzy dodanie do masy puszki mleczka kokosowego, żeby masa bardziej stężała jest dobrym pomysłem?
OdpowiedzUsuńOczywiście tylko dalej trzeba zachować proporcje w przepisie :)
OdpowiedzUsuńHej,
OdpowiedzUsuńRobiłam ciasto wg. przepisu, do masy dałam tylko szklankę mleka a i tak masa była zbyt płynna, dogotowałam kaszy, było trochę lepiej ale po całym dniu w lodówce masa wciąż płynie. Co mogło pójść nie tak?
UsuńMoże to zależy od kaszy? Najlepiej mleka dodawać powoli i kontrolować tę masę.
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńA może zagęścić masę używając agar agar?
OdpowiedzUsuńTak, jak najbardziej 😃
Usuń