niedziela, 10 września 2017

Bolognese z pieczarek i orzechów włoskich

Uwielbiam makarony! Już jeden sos bolognese pojawił się na blogu (klik). Lecz ten jest bardzo zbliżony do oryginału, aż sama się zdziwiłam :)  Więc jeżeli chcecie zaskoczyć jakiegoś mięsożercę, to na pewno Wam się to uda tym przepisem. Zapraszam!









Składniki:

2 laski selera naciowego
1 marchew
1 cebula
3-4 łyżki oleju

500 g pieczarek ( najlepiej brunatnych)

1 szklanka orzechów włoskich

2 puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego

2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oreagno i bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz

+ do podania 400-500 g makaronu i polecam wegański parmezan


Cebulę, marchew i seler naciowy posiekać bardzo drobno ( najlepiej w malakserze). Smażyć  je na rozgrzanym oleju, aż będą al dente.

Pieczarki bardzo drobno posiekać ( również można użyć do tego malaksera). Wrzucić do warzyw i smażyć, aż zmniejszą swoją objętość.

Orzechy włoskie lekko uprażyć i zmiksować na małe kawałki. Dodać do pozostałych składników.

Wlać pomidory , dodać koncentrat pomidorowy , dobrze wymieszać i zagotować.

Następnie dodać sos sojowy, wędzoną paprykę, oregano, bazylię, wyciśnięty czosnek przez praskę i dobrze doprawić solą i pieprzem.

Podać na makaronie lub wymieszać wszystko razem ( sos i makaron).



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz