Uwielbiam makarony! Już jeden sos bolognese pojawił się na blogu (klik). Lecz ten jest bardzo zbliżony do oryginału, aż sama się zdziwiłam :) Więc jeżeli chcecie zaskoczyć jakiegoś mięsożercę, to na pewno Wam się to uda tym przepisem. Zapraszam!
Składniki:
2 laski selera naciowego
1 marchew
1 cebula
3-4 łyżki oleju
500 g pieczarek ( najlepiej brunatnych)
1 szklanka orzechów włoskich
2 puszki pomidorów
1 łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka oreagno i bazylii
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
+ do podania 400-500 g makaronu i polecam wegański parmezan
Cebulę, marchew i seler naciowy posiekać bardzo drobno ( najlepiej w malakserze). Smażyć je na rozgrzanym oleju, aż będą al dente.
Pieczarki bardzo drobno posiekać ( również można użyć do tego malaksera). Wrzucić do warzyw i smażyć, aż zmniejszą swoją objętość.
Orzechy włoskie lekko uprażyć i zmiksować na małe kawałki. Dodać do pozostałych składników.
Wlać pomidory , dodać koncentrat pomidorowy , dobrze wymieszać i zagotować.
Następnie dodać sos sojowy, wędzoną paprykę, oregano, bazylię, wyciśnięty czosnek przez praskę i dobrze doprawić solą i pieprzem.
Podać na makaronie lub wymieszać wszystko razem ( sos i makaron).
Smacznego!
Jedno z lepszych wege bolognese jakie jadłam
OdpowiedzUsuń