czwartek, 27 lipca 2017

Bolognese z zieloną soczewicą

Makaron bolognese w wersji wegańskiej z zieloną soczewicą. Trochę inne wydanie, co nie znaczy, że nie jest pyszne. Jest wyśmienite! To jedno z dań, które idealnie będzie pasowało na obiad lub romantyczną kolację. Proste i szybkie wykonaniu prawie jak zawsze u mnie na blogu. :)









Składniki:

1 duża marchew
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
3-4 łyżki oleju

2 puszki pomidorów krojonych

3/4 szklanki soczewicy zielonej

4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano
syrop klonowy do smaku
sól, pieprz

+makaron do podania 250 g ( u mnie kukurydziany)



Soczewicę zieloną ugotować do miękkości. ( 1 miarka soczewicy na 2 miarki wody)

Seler naciowy pokroić w cieniutkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 

Podgrzać olej i wszystkie warzywa zeszklić.

Następnie dodać pomidory w puszcze do zeszklonych warzyw. Gotować ok.8 minut.

W międzyczasie ugotować makaron.

Dodać  do pomidorów i warzyw ugotowaną soczewicę, wyciśnięty czosnek przez prasę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Wszystko pogotować ok. 5 minut.

Podawać z makaronem i wegańskim parmezanem.


Smacznego!




Śnieżnik. Wchodziliśmy od czeskiej strony. Wszyscy zmęczeni :D
Lusia w środku i jej nie widać :(


Tutaj `krótki` spacer. 30 km :) I mokre łapki na asfalcie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz