Makaron bolognese w wersji wegańskiej z zieloną soczewicą. Trochę inne wydanie, co nie znaczy, że nie jest pyszne. Jest wyśmienite! To jedno z dań, które idealnie będzie pasowało na obiad lub romantyczną kolację. Proste i szybkie wykonaniu prawie jak zawsze u mnie na blogu. :)
Składniki:
1 duża marchew
1 cebula
3 łodygi selera naciowego
3-4 łyżki oleju
2 puszki pomidorów krojonych
3/4 szklanki soczewicy zielonej
4 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka oregano
syrop klonowy do smaku
sól, pieprz
Seler naciowy pokroić w cieniutkie paski. Cebulę pokroić w kostkę, a marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Podgrzać olej i wszystkie warzywa zeszklić.
Następnie dodać pomidory w puszcze do zeszklonych warzyw. Gotować ok.8 minut.
W międzyczasie ugotować makaron.
Dodać do pomidorów i warzyw ugotowaną soczewicę, wyciśnięty czosnek przez prasę, sos sojowy i wszystkie przyprawy. Wszystko pogotować ok. 5 minut.
Podawać z makaronem i wegańskim parmezanem.
Smacznego!
Śnieżnik. Wchodziliśmy od czeskiej strony. Wszyscy zmęczeni :D
Lusia w środku i jej nie widać :(
Tutaj `krótki` spacer. 30 km :) I mokre łapki na asfalcie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz