piątek, 7 lipca 2017

Hummus z bazylią

Hummus wiele odsłon ma, także zapraszam na jedną z nich, czyli hummus z bardzo aromatyczną bazylią.
Ja uwielbiam bazylię, więc pomyślałam, że do hummusu idealnie się będzie nadawać. A Wy jaki hummus najbardziej lubicie? :)








Składniki: ( szklanka 250 ml)

1,5 szklanki ugotowanej ciecierzycy (1/2 szklanki suchej lub 1 puszka)
1 szklanka bazylii (upchanej w szklance)
2 ząbki czosnku
2 łyżki tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
3-4 łyżki cytryny
1/4 szklanki wody
sól


Wszystko razem zmiksować na gładką masę. Doprawić solą ewentualnie sokiem z cytryny.
Jeść z ulubionym pieczywem lub warzywami.


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz