piątek, 7 lipca 2017

Wegańskie jagodzianki

Uwielbiam jagody i ciasto drożdżowe. Więc nie było opcji, że niedaleko mój ulubiony warzywniak codziennie ma jagody i nie będzie jagodzianek! Absolutnie! Także zapraszam Was na bardzo prosty i bardzo smaczny przepis na jagodzianki!







Składniki:(szklanka 250 ml)

1,5 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej typ 450
1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej typ 1850
+ extra mąka do posypywania ciasta
1 szklanka mleka ( mniej/więcej)
1/4 szklanki cukru ( u mnie kokosowy)
25 g drożdży
szczypta soli

1,5 szklanki jagód
3-4 łyżki cukru np. kokosowego









Mąki wsypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier, szczyptę soli i mleko. Wyrobić ciasto na gładkie i jednolite ciasto.
Ostawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę.

Jagody posypać cukrem i wymieszać.

Ustawić piekarnik na 180 stopni.

Ciasto dzielimy na 9 lub więcej części.

Części ciasta rozciągnąć na placek, wkładać jagody i  formować podłużne bułki.

Piec do zarumienienia.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.




Smacznego!








1 komentarz:

  1. Piękne te Twoje jagodzianki :) jestem ciekawa jak smakuje to ciasto drożdżowe bo prezentuje się niemniej tak jak takie ze sklepu. Pozdrawiam .Sylwia http://vaniliowoczekolodowa.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń