Teraz bardzo podobny jagielnik, ale pieczony. I to jeszcze z jagodami! Jak zobaczyłam jagody od razu wiedziałam co z nimi się stanie.Polecam Wam tę wersje, jak tą z malinami tutaj. Obie są świetne! :)
spód: ( okrągła blacha 20 cm)
szklanka 250 ml
szklanka 250 ml
2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki oleju kokosowego stałego nierafinowanego
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli
masa jaglana:
1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1 puszka mleczka kokosowego( tylko stała część mleczka)*
10 łyżek syropu klonowego(mniej/więcej)
sok z 1 cytryny (mnie/więcej)
+250-300 g jagód
*mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego
Masa jaglana:
Kaszę podprażyć w garnku i zalać 2 szklankami mleka roślinnego. Gotować, aż wsiąknie cały płyn.
Ostudzić. Następnie zmiksować/zblendować z mleczkiem kokosowym, tak aby nie było żadnych wyczuwalnych grudek. Dodawać powoli syrop klonowy i sok z cytryny.
Spód:
Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Spód:
Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Mąkę wsypać do miski. Dodać olej kokosowy, syrop klonowy. Wymieszać rękoma. (spód jest dość kruchy, więc wyłóżmy na blaszkę mokrymi rękoma).
Piec ok.10 minut. Wyjąć.
Wyłożyć masę jaglaną, a na nią jagody. Włożyć ponownie do piekarnika.
Piec 40 minut.
Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Hej, można użyć mrożonych jagod?
OdpowiedzUsuńTak :)
Usuń