środa, 5 lipca 2017

Pieczony jagielnik z jagodami

Teraz bardzo podobny jagielnik, ale pieczony. I to jeszcze z jagodami! Jak zobaczyłam jagody od razu wiedziałam co z nimi się stanie.Polecam Wam tę wersje, jak tą z malinami tutaj. Obie są świetne! :)









spód: ( okrągła blacha 20 cm)
szklanka 250 ml

2 szklanki mąki owsianej
4 łyżki oleju kokosowego stałego nierafinowanego 
3 łyżki syropu klonowego
szczypta soli


masa jaglana:

1 szklanka suchej kaszy jaglanej
2 szklanki mleka roślinnego
1 puszka mleczka kokosowego( tylko stała część mleczka)*
10 łyżek syropu klonowego(mniej/więcej)
sok z 1 cytryny (mnie/więcej)

+250-300 g jagód




*mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego




Masa jaglana:
Kaszę podprażyć w garnku i zalać 2 szklankami mleka roślinnego. Gotować, aż wsiąknie cały płyn.
Ostudzić. Następnie zmiksować/zblendować z mleczkiem kokosowym, tak aby nie było żadnych wyczuwalnych grudek. Dodawać powoli syrop klonowy i sok z cytryny.

Spód:
 Ustawić piekarnik na 180 stopni.
Mąkę wsypać do miski. Dodać olej kokosowy, syrop klonowy. Wymieszać rękoma. (spód jest dość kruchy, więc wyłóżmy na blaszkę mokrymi rękoma).


Piec ok.10 minut. Wyjąć.


Wyłożyć masę jaglaną, a na nią jagody. Włożyć ponownie do piekarnika. 
Piec 40 minut.

Posypać cukrem pudrem.


Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz