Curry z masłem orzechowym to jest danie, którego smaku bardzo się obawiałam, ale jak się okazało - niepotrzebnie. Te curry podbiło moje kubki smakowe! Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje. Także zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu! :)
Składniki:
2-3 łyżki oleju
1 cebula
1 cukinia (300 g)
1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
1 łyżki syropu klonowego*
1/2 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 1 puszka)
2 puszki pomidorów krojonych
4 łyżki masła orzechowego(najlepiej tego 100%)
sól, pieprz
+ ryż, kasza do podania
* jeżeli użyjesz masła z cukrem to na koniec spróbuj czy na pewno trzeba dawać syrop klonowy
Suchą ciecierzycę moczyć min.8 godzin. Następnie ugotować ją aż będzie miękka.
( Jeżeli używasz z puszki po prostu omiń ten punkt)
W międzyczasie wstaw ulubiony ryż, kaszę itp.
Olej rozgrzać. Pokroić cebulę i cukinię w kostkę. Wrzucić do garnka,smażyć, aż będą miękkie.
Dodać wszystkie przyprawy,syrop klonowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez ok.1 minutę.
Dodać pomidory w puszcze ( całą zawartość puszki) i masło orzechowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Gotować wszystko na średnim ogniu przez ok. 5 minut.
Smacznego!
Bardzo ciekawe danie!Dziś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńProszę o opinię! :)
UsuńJest obłędne! Proste, szybkie i smaczne :) jestem twoją fanką!
UsuńSuper ❤
UsuńRewelacja!!! Kocham masło orzechowe, idealnie dopełniło smak tej potrawy. No cudo po prostu! I ogromny plus za szybkie przygotowanie.
OdpowiedzUsuńPolecam się, jeżeli chodzi o szybkie gotowanie! Zapraszam na bloga, jest dużo szybkich i przepysznych opcji. :)
Usuń