piątek, 28 lipca 2017

Curry z masłem orzechowym

Curry z masłem orzechowym to jest danie, którego smaku bardzo się obawiałam, ale jak się okazało - niepotrzebnie. Te curry podbiło moje kubki smakowe! Nie spodziewałam się, że aż tak mi zasmakuje. Także zapraszam serdecznie do wypróbowania tego przepisu! :)








Składniki:

2-3 łyżki oleju
1 cebula
1 cukinia (300 g)

1 łyżeczka kolendry mielonej
1 łyżeczka czarnuszki
2 łyżeczki świeżego startego imbiru
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kurkumy
2 ząbki czosnku
1 łyżki syropu klonowego*

1/2 szklanki suchej ciecierzycy ( lub 1 puszka)

2 puszki pomidorów krojonych
4 łyżki masła orzechowego(najlepiej tego 100%)
sól, pieprz

+ ryż, kasza do podania

* jeżeli użyjesz masła z cukrem to na koniec spróbuj czy na pewno trzeba dawać syrop klonowy


Suchą ciecierzycę moczyć min.8 godzin. Następnie ugotować ją aż będzie miękka.
( Jeżeli używasz z puszki po prostu omiń ten punkt)

W międzyczasie wstaw ulubiony ryż, kaszę itp.

Olej rozgrzać. Pokroić cebulę i cukinię w kostkę. Wrzucić do garnka,smażyć, aż będą miękkie.

 Dodać wszystkie przyprawy,syrop klonowy i czosnek wyciśnięty przez praskę. Smażyć przez ok.1 minutę.

 Dodać pomidory w puszcze ( całą zawartość puszki) i masło orzechowe. Doprawić solą i pieprzem do smaku.

Gotować wszystko na średnim ogniu przez ok. 5 minut.



Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawe danie!Dziś wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacja!!! Kocham masło orzechowe, idealnie dopełniło smak tej potrawy. No cudo po prostu! I ogromny plus za szybkie przygotowanie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się, jeżeli chodzi o szybkie gotowanie! Zapraszam na bloga, jest dużo szybkich i przepysznych opcji. :)

      Usuń