poniedziałek, 4 września 2017

Dyniowe zawijańce z kremem z daktyli

Chyba wszyscy lubią drożdżówki! :) To ja Was zapraszam na wariację z musem dyni i obłędnym kremem daktylowym.. <3








Składniki:

1 szklanka musu z dyni*
1/4 szklanki mleka roślinnego
1,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej typ 630
1,5 szklanki mąki orkiszowej/pszennej typ 1850
1/3 szklanki cukru np. kokosowego
1 łyżeczka cynamonu
25 g drożdży
szczypta soli


Krem:

1 szklanka daktyli
4 łyżki masła orzechowego
1 łyżka kakao
1/4-1/2 szklanki mleka roślinnego
szczypta soli



*500 g dyni obrać, wstawić piekarnik na 200 stopni, piec, aż dynia będzie miękka. Zmiksować i odmierzyć 1 szklankę puree. Resztę np. zamrozić.



Drożdże, mąkę, mus, cukier, mleko wsypać do mąki i dokładnie wymieszać. Wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na min. 1 godzinę.

Daktyle z masłem, kakao i mlekiem roślinnym zmiksować na gładki krem.

Ciasto drożdżowe cienko rozwałkować i  wysmarować kremem. Zwinąć ciasto w roladę i pokroić w poprzek na parę plasterków.

Wyłożyć blaszkę i odstawić na 30 minut.

Ustawić piekarnik na 200 stopni.

Wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec, aż będą zarumienione.




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz