środa, 28 czerwca 2017

Bigos z młodej kapusty i soczewicy

Wielki gar bigosu z młodej kapusty, który zniknął zaledwie w 24 godziny, które zjadły tylko dwie osoby. Uwielbiamy kapustę, a tym bardziej młodą! Tanio, szybko, syto , pysznie! Oczywiście podane z młodymi ziemniakami <3 Czego chcieć więcej :)







Składniki:

1 młoda kapusta (1 kg)
1 szklanka suchej soczewicy czerwonej
1 cebula
3-4 ząbki czosnku
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1-2 łyżeczki papryki wędzonej
1-2 łyżki sosu sojowego
parę łyżek koncentratu pomidorowego do smaku ( u mnie 5)
olej do smażenia
sól, pieprz
4 szklanki wody( szklanka 250 ml)


Cebulę pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować.Rozgrzać w dużym garnku odrobinę oleju. Wrzucić na rozgrzany olej, cebulę, liście laurowe, ziele angielskie. Smażyć przez 2 minuty.  Wrzucić do cebuli pokrojoną kapustę. Smażyć przez 2-3 minuty. Zalać 2 szklankami wody. Gotować 5 minut. Następnie znów wlać 2 szklanki wody,dodać soczewicę, przyprawy, czosnek wyciśnięty przez praskę, sos sojowy.Gotować, aż soczewica będzie miękka. Na koniec ostatecznie doprawić koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, papryką wędzoną(gdy jest konieczność), solą, pieprzem. Podawać najlepiej z młodymi ziemniakami.
Najlepiej smakuje na następny dzień!



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz