środa, 7 czerwca 2017

Curry z ciecierzycy ze szpinakiem i czarnuszką

Uwielbiam curry.. Można je zrobić na tysiące sposobów. Może być to z ciecierzycy, fasoli, soczewicy czy ulubionych warzyw. U mnie najważniejsze jest mleczko kokosowe, bardzo aromatyczne przyprawy i pomidory. Bez tego curry dla mnie to nie curry! :) Zresztą niezależnie od tego jaka jest pogoda, ja uwielbiam mieć gorący obiad, który jest syty i powala smakiem na kolana.
Oczywiście zapraszam do wypróbowania!










Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub 2 puszki )
2 puszki pomidorów krojonych
1/2 puszki mleczka kokosowego ( puszka 400 g)

1 cebula
4 ząbki czosnku
po 1 łyżeczce:
 kurkumy, kolendry, cynamonu, czarnuszki
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
2 liście laurowe
1 łyżka oleju

200 g szpinaku

sól


Ciecierzycę namoczyć 8-12 godzin. Następnie ugotować do miękkości.

Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej i wrzucić pokrojoną cebulę i wszystkie przyprawy oprócz czosnku. Zeszklić. 

Dodać 2 puszki pomidorów. Gotować przez 10-15 minut. 

Po tym czasie dodać ciecierzycę, mleczko kokosowe, wyciśnięty czosnek przez praskę i posolić.

Gotować 10 minut. Dodać umyty szpinak i gotować, aż jego objętość zmaleje.

Ostatecznie doprawić solą. Jeść z ulubionym ryżem lub pieczywem!





Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz