sobota, 5 sierpnia 2017

Wegański sernik kokosowy z karmelem

Kolejna wariacja na temat wegańskich serników, jagielników! I będzie jeszcze więcej, bo ja uwielbiam tego typu ciasta. Ten akurat jest kokosowy i bez pieczenia dopieszczony karmelem ( ale ta opcja jest opcjonalna)  Super ciasto na  upalny dzień i do tego nie trzeba odpalać piekarnika. :)









spód:

2 szklanki mieszanki np. orzechów,pestek, płatków owsianych
1 szklanka upchanych daktyli
1 łyżka kakao
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli

karmel: ( opcjonalnie)

1/2 szklanki upchanych daktyli
2 łyżki masła orzechowego
szklanki wody, mleka
duża szczypta soli

masa kokosowa:

1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej
1 szklanka mleka roślinnego lub wody
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego*
1 i 1/4 szklanki wiórków kokosowych
4 łyżki syropu klonowego lub cukru ( lub więcej)
4 łyżki soku z cytryny ( lub więcej)
2 łyżki oleju kokosowego najlepiej nierafinowanego
duża szczypta soli

**mleko kokosowe powinno być schłodzone min. 12 godzin
(najlepiej nadaję się te z Lidla lub Real Thai)
wtedy wydziela się stała część mleka kokosowego

polewa:

1/2 tabliczki czekolady (50 g)
1/4 szklanki mleczka kokosowego stałej części
1 łyżka syropu klonowego lub cukier

lub 1 tabliczka czekolady
 1/4 szklanki mleka roslinnego np. owsianego 
1 łyżka syropu klonowego lub cukier 


+ do dekoracji wiórki kokosowe



Daktyle zalać wrzątkiem ( te na spód i karmel). Zostawić na min. 30 minut.


Spód:

Mieszankę na spód zmielić na bardzo drobny proszek. Daktyle odcedzić, zmiksować na gładką i gęstą masę( gdy źle się je miksuje dodaj odrobiny wody, ale nie za dużo!)
Daktyle z mieszanką na spód wsypać do miski. Dodać olej, dużą szczyptę soli i kakao. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę, również na je boki. Wstawić do zamrażalki.

Karmel:

Daktyle odcedzić. Zmiksować z masłem, dużą szczyptą soli i wodą.
Wyłożyć na spód. Wstawić ponownie do zamrażalki.


Masa kokosowa:

Nerkowce zalać wrzątkiem i moczyć ok. 30 minut. Kaszę jaglaną uprażyć i ugotować w 1 szklance mleka lub wody. Gdy ostygnie zmiksować ją z stałą częścią mleczka kokosowego, syropem klonowym,sokiem z cytryny, olejem kokosowym, odcedzonymi nerkowcami. Zmiksuj dokładnie, aby nie było zbyt dużo grudek.
Dodać wiórki kokosowe. Masę spróbować, ostatecznie możesz dosłodzić i dodać sok z cytryny.
Wykładamy na masę karmelową. Wstawiamy do zamrażalnika na 30 minut.

Polewa:

Składniki na polewę umieścić w garnuszku i podgrzać, aż dokładnie się połączą. Poczekać aż trochę ostygnie. Wylać na masę kokosową.. Udekorować wiórkami.

Schować do lodówki na min. 4 godziny.




Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Jakie cudo! Musze w końcu wyczarować wegański sernik :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale nabrałam na niego ochoty :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Na jak dużą formę jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepis super, ale przepraszam, muszę, zboczenie zawodowe: zamrażaRki!

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis fajny, tylko do gotowania kaszy trzeba zdecydowanie więcej płynów 😁

    OdpowiedzUsuń