Prosty, szybki i smaczny sos a`la śmietanowy z pieczarkami. Nic dodać nic ująć. Zapraszam do wypróbowania :)
Składniki:
1 cebula
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
olej
500 g pieczarek
1/2 szklanki nasion słonecznika
1/4 szklanki oleju
3/4 szklanki wody
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka lubczyku
3/4 łyżeczki rozmarynu
sól, pieprz
nać pietruszki
Cebulę pokroić w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, następnie dodać liście laurowe, ziela angielskie i cebulę.
Smażyć, aż cebula będzie miękka. W między czasie pokroić pieczarki i wrzucić na patelnie, gdy cebula będzie już zeszklona. Smażyć pieczarki, aż zmniejszą swoją objętość.
Następnie dodać do blendera słonecznik, olej, wodę, czosnek. Wszystko zmiksować na gładko.
Sos dodać do pieczarek. Całość doprawić solą, pieprzem, lubczykiem rozmarynem i sokiem z cytryny. Zagotować sos i na koniec dodać poszatkowaną nać pietruszki.
Podawać z ulubioną kaszą, makaronem lub kotletami.
Smacznego!
Musiał być bardzo aromatyczny ten sosik. Pycha! Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2018, która niestety kończy się już dziś wieczorem.
OdpowiedzUsuń