wtorek, 24 kwietnia 2018

Ziołowe kotlety z kaszy jaglanej i tofu

Ostatni raz odzywałam się w lutym, a dopiero odzywam się jak jest końcówka kwietnia. Nieładnie z mojej strony.No, ale niestety nie miałam weny, ani czasu, aby tu się odzywać. Powoli nabieram sił i motywacji, aby blog ruszył pełną parą :) Dlatego dziś na rozgrzewkę zaserwuję Wam proste i przepyszne kotlety z kaszy jaglanej i dwóch rodzajów tofu. Zapraszam do wypróbowania nowego przepisu! Do następnego :)







Składniki na 8-10 kotletów*

1 szklanka suchej kaszy jaglanej

1 kostka tofu wędzonego 
1 kostka tofu naturalnego

1 szczypior
1/2 pęczku natki pietruszki i koperku
2 ząbki czosnku

2 łyżeczki lubczyku
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz

+ np. bułka tarta lub mąka kukurydziana do obtoczenia
* jeżeli macie jeść je sami proponuję zmniejszyć porcję o 1/2



Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach wody. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
Do kaszy dodać pokruszone tofu. Szczypior, koperek, nać pietruszki drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać pozostałe przyprawy do masy. Wszystko dobrze wymieszać rękoma. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Panierować w bułce tartej lub mące kukurydzianej. Smażyć na oleju, aż się zarumienią.
Podawać z ulubioną surówką, a dodatkowo, jeżeli chcecie zaszaleć to z sosem śmietano-pieczarkowym z tego przepisu. :)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz