poniedziałek, 7 maja 2018

Fermentowany twarożek z nerkowców

Twarożek z orzechów nerkowca, smakuje mi jak ten prawdziwy . Nie zadowoliły mnie serki, które były doprawiane sokiem z cytryny. Więc postanowiłam zaryzykować i sfermentować orzechy . Więc i jest efekt, który w końcu mnie zadowolił :) Zapraszam do wypróbowania przepisu! <3











Składniki:

150 g orzechów nerkowca (1 i 1/4 szklanki)
2 łyżki soku z ogórków kiszonych
1/4-1/2 szklanki wody

1 łyżka szczypiorku, natki pietruszki, koperku
sól, pieprz




Orzechy na noc namoczyć. Rano odsączyć i przepłukać. Orzechy, wodę i sok z ogórków kiszonych zmiksować, dodając tyle wody w zależności od oczekiwanej gęstości.
Odstawić w słoiku w ciepłym miejscu na 12-24 godzin. Po tym czasie będzie widać jak pracuję, będzie miał bąbelki.Serek doprawić ziołami, solą, pieprzem. Po doprawieniu powinno czuć, że jest wyraźny i kwaśny w smaku.



Smacznego!

2 komentarze: