środa, 27 czerwca 2018

Wegańskie puszyste bułeczki faszerowane

Te puszyste bułeczki pochodzą z Ukrainy. Moja koleżanka z pracy Anastazja, opowiadała mi o bułeczkach nadziewane kapustą., które je się na Ukrainie. Przepis dedukuję Anastazji <3










Ciasto:

25 g drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki
trochę wody

400 g mąki białej orkiszowej lub pszennej 
300 g mąki pełnoziarnistej orkiszowej lub pszennej 
1 łyżka soli
500 ml wody
100 ml oleju

Farsz:

300 g młodej kapusty
1 cebula
olej
 koncentrat pomidorowy do smaku
1 ząbek czosnku
pół pęczku koperku
sól, pieprz


Ciasto 

Drożdże z cukrem, mąką,wodą wymieszać. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować.

Mąki z solą wymieszać, dodać zaczyn, wodę i olej. Wyrabiać ręcznie ok. 5-7 minut. Ciasto będzie się kleić do rąk, ale tak ma być. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. 

Farsz
Cebulę pokroić w kostkę, a kapustę poszatkować. Wlać olej do głębokiej patelni  i smażyć warzywa, aż będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem, koperkiem i koncentratem pomidorowym.


Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 kulek. Do bułek wkładamy po 2 łyżki farszu. . Bułeczki układać blisko siebie. Odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach, aż się zarumienią. (Ok 20-30 minut) Po upieczeniu bułeczki posmarować olejem. Ja swoje posypałam suszonymi pomidorami z czosnkiem. :)



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Świetne, szkoda tylko trochę, że nie wrzuciłaś zdjęcia wnętrza :p

    OdpowiedzUsuń