Pyszne i proste w wykonaniu ciasto Banoffee Pie. W wersji wegańskiej i bez pieczenia. Słodki krem i banany przełamuje śmietana kokosowa z wanilią i sokiem z cytryny. To kto chętny na wykonanie tego prostego, ale wyśmienitego ciasta? :)
Składniki:
szklanka 250 ml, okrągła blaszka 22 cm
spód:
1,5 szklanki daktyli (200g)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli
krem:
1/2 szklanki oleju kokosowego rafinowanego stałego
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki syropu klonowego
2 szczypty soli
3 banany
śmietana kokosowa:
2 puszki mleczka kokosowego*
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru np.trzcinowego
sok z cytryny do smaku (2-4 łyżki)
kakao lub czekolada do posypania ciasta
* stała część mleczka kokosowego, które stało min.12 godzin w lodówce
Daktyle zalać wrzątkiem na min. 30 minut. Płatki owsiane zmiksować. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, kakao, sól wymieszać w misce. Następnie zmiksować daktyle z olejem kokosowym. Dodać do suchych składników. Masę dokładnie ugnieść rękoma i wylepić spód tortownicy.
Składniki kremu podgrzać w garnku i gotować przez 2 minuty. Ostudzić i wylać na spód ciasta.
Ułożyć na nim pokrojone w plasterki banany.
Stałe części mleczka kokosowego umieścić w misce i ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny do smaku. Znów zmiksować. Wyłożyć śmietanę kokosową na resztę ciasta.
Ciasto schodzić min. 8 godzin. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!
Hej !!!! Super wygląda to ciasto !!! A czy podpowiedzialabys czego mogę dodać żeby było bez glutenu ? Dziękuję :* :)
OdpowiedzUsuńInne płatki bezglutenowe 🙂
UsuńWygląda apetycznie! ;-)
OdpowiedzUsuńZapraszam na bloga
www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com
ale to musi byc dobre! w weekend sprobuje!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam - https://www.wolfiepoli.com/