wtorek, 5 lutego 2019

Banoffee Pie (wegańskie, bez pieczenia)




Pyszne i proste w wykonaniu ciasto Banoffee Pie. W wersji wegańskiej i bez pieczenia. Słodki krem i banany przełamuje śmietana kokosowa z wanilią i sokiem z cytryny. To kto chętny na wykonanie tego prostego, ale wyśmienitego ciasta? :)











Składniki:
szklanka 250 ml, okrągła blaszka 22 cm

spód:
1,5 szklanki daktyli (200g)
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka wiórków kokosowych
2 łyżki kakao
1 łyżka oleju kokosowego
szczypta soli

krem:
1/2 szklanki oleju kokosowego rafinowanego stałego
1/2 szklanki masła orzechowego
1/2 szklanki syropu klonowego
2 szczypty soli

3 banany

śmietana kokosowa:
2 puszki mleczka kokosowego*
1 opakowanie cukru waniliowego
1-2 łyżki cukru pudru np.trzcinowego
sok z cytryny do smaku (2-4 łyżki)

kakao lub czekolada do posypania ciasta

* stała część mleczka kokosowego, które stało min.12 godzin w lodówce


Daktyle zalać wrzątkiem na min. 30 minut. Płatki owsiane zmiksować. Wiórki kokosowe, płatki owsiane, kakao, sól wymieszać w misce. Następnie zmiksować daktyle z olejem kokosowym. Dodać do suchych składników. Masę dokładnie ugnieść rękoma i wylepić spód tortownicy.



Składniki kremu podgrzać w garnku i gotować przez 2 minuty. Ostudzić i wylać na spód ciasta.
Ułożyć na nim pokrojone w plasterki banany.



Stałe części mleczka kokosowego umieścić w misce i ubić na sztywno. Dodać cukier waniliowy, cukier i sok z cytryny do smaku. Znów zmiksować. Wyłożyć śmietanę kokosową na resztę ciasta. 
Ciasto schodzić min. 8 godzin. Przechowywać w lodówce.






Smacznego!




4 komentarze:

  1. Hej !!!! Super wygląda to ciasto !!! A czy podpowiedzialabys czego mogę dodać żeby było bez glutenu ? Dziękuję :* :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie! ;-)

    Zapraszam na bloga
    www.truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. ale to musi byc dobre! w weekend sprobuje!
    Pozdrawiam - https://www.wolfiepoli.com/

    OdpowiedzUsuń