piątek, 18 stycznia 2019

Wegańska chałka



Wracam! Mam nadzieję, że na dłużej i czas będzie mi tutaj dany. Mam dla Was wspaniały przepis na chałkę z kruszonką. Także zapraszam do wypróbowania tego łatwego przepisu bez wymyślnych składników. :)









Składniki:

suche:
500 g mąki typ 450 (orkiszowa lub pszenna)
1/3 szklanki cukru np. nierafinowanego trzcinowego
2 łyżki cukru waniliowego
7 g drożdży suchych
szczypta soli

mokre:
1/4 szklanki oleju np.rzepakowego
1-1,5 szklanki ciepłego mleka roślinnego

kruszonka : 50 g mąki, 2 łyżki cukru 2-3 łyżki oleju

do posmarowania chałki: 1 łyżka siemienia zmielonego, woda


Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Dodać olej i powoli dolewać mleka roślinnego. Pierw mieszać łyżką, później wyrabiać rękoma, obijając ciasto o ściany miski. Dodać tyle mleka, aby ciasto było elastyczne i lekko klejące się do rąk. Odstawić na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce. Następnie uformować chałkę ( jakby zaplatając warkocz ). Odstawić do piekarnika na 30 minut (przy zapalonym świetle). Siemię lniane wymieszać z wodą do konsystencji rzadszej niż jajko. Utrzeć w palcach kruszonkę.Wyjąc z piekarnika, posmarować siemieniem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i ustawić na 180 stopni. Piec do momentu aż będzie mocno zarumieniona (ok.20-30 minut, lecz lepiej jej pilnować). Kroić jeszcze lekko ciepłą i popijać ulubionym mlekiem lub smarować dżemem.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Olej rzepakowy jest pryskany Roundapem.Zastapic np.olejem kokosowym

    OdpowiedzUsuń