środa, 17 sierpnia 2016

Klopsiki zapiekane z sosem brokułowym

Uwielbiam kotlety, klopsy.. A kaszę jaglaną uwielbiam za jej właściwości alkalizujące.
Jaglana po prostu u mnie króluje! Robię z niej kotlety, klopsy, dania jednogarnkowe, ciasta, ciasteczka. Jest wspaniała i uniwersalna!


Klopsiki:
-250g kaszy jaglnej
-1 łyżka siemienia lnianego + 4 łyżki wody
-2 łyżeczki pieprzu ziołowego
-1 łyżka sosu sojowego
-1 ząbek czosnku
-sól

A co do sosu jest tak pyszny, że aż mi brak słów by to opisać!

Sos brokułowy:
-1 brokuł
-1 szklanka orzechów nerkowca
-2 łyżki płatków drożdżowych
-1 łyżka soku z cytryny
-2 ząbki czosnku
-woda

Kaszę jaglaną i gotujemy w 1/2 litrze wody, w tym samym czasie ugotować brokuła do miękkości ( na parze, w garnku) Gdy już wsiąknie wodę, przykryć i odstawić.
Orzechy nerkowca zalać wodą, dodać płatki drożdżowe, sok z cytryny, ząbki czosnku,zblendować.
Gdy brokuł jest gotowy wrzucamy do nerkowców, powoli blendujemy, gdy masa jest zbyt gęsta dolewamy wody.
Gdy sos jest gotowy, doprawiamy kaszę jaglaną i wsypujemy zmielone siemię lniane i wodę.
Masę dokładnie wyrabiamy i formujemy małe klopsiki.
Wlewamy sos brokułowy do naczynia żaroodpornego i wkładamy klopsy.
Zasłonić klopsy sosem i piec 1 180 stopniach około 30 minut!

Życzę smacznego!



Zrobiłeś/aś ten przepis? To zostaw komentarz lub zrób zdjęcie i wstaw na stronę: FB i polub :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz