Uwielbiam je.. Są kruche i pożywne. Są super przekąską na drugie śniadanie, syte i zdrowe!
Składniki:
- 2 szkl. płatków owsianych ( mogą być też bez glutenu)
-1/2 szkl. mąki orkiszowej*
-2 łyżki mielonego lnu + 0,5 szkl. gorącej wody
-2/3 szkl. słonecznika
-1/4 lub 1/2 syropu klonowego lub cukru kokosowego itp.
-1/2 szkl. oleju kokosowego/rzepakowego
* jeżeli ktoś nie toleruje glutenu to zamiast mąki orkiszowej może dać 1/4 szkl. mąki gryczanej i 1/4 szkl mąki ziemniaczej
Suche składniki wsypujemy do miski. Len mielony zalewamy gorącą wodą, dobrze mieszamy.
Dodajemy wszystkie mokre składniki z lnem. Dokładnie mieszamy! Ręce moczymy przed lepieniem. Lepimy okrągłe ciastka, tak około 9 ciastek wychodzi. Pieczemy w 180 stopniach, aż porządnie się zarumienią!
Smacznego życzę!
Idę robić :)
OdpowiedzUsuńSa pyszne .bardzo polecam☺
OdpowiedzUsuń!! :)
Usuń