czwartek, 18 sierpnia 2016

Curry z soczewicą zieloną i cukinią

Zapraszam wszystkich wielbicieli curry na moją pyszną wersję tego gulaszu z soczewicą i cukinią!
Pożywne, lekko ostre i mega aromatyczne! :)


Składniki

-2 duże cukinie
-1 szkl przecieru pomidorowego
-1 szkl mleczka kokosowego
-1 i 1/2 szkl suchej soczewicy zielonej
- 2 ząbki czosnku
- 4 liście laurowe
- 1 łyżeczce : kolendry mielonej, opcjonalnie ulubione curry
- 1/2 łyżeczki cynamonu, kurkumy, chili( lub 1/4 łyżeczki, zależy jaką chcecie ostrość otrzymać)
- sól do smaku

Soczewicę gotujemy do czasu aż będzie miękka. Rozgrzewamy olej i wszystkie przyprawy wraz z czosnkiem smażymy ok.1 minuty. Dodajemy cukinie i smażymy tak długo, aby stała się miękka.
Gdy jest miękka dodajemy mleczko kokosowe, przecier pomidorowy, ugotowaną soczewicę. Gotujemy aż stanie się gorące. Doprawiamy ostatecznie solą. I gotowe!


Smacznego życzę!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz