sobota, 5 listopada 2016

Prosta wegańska pizza

Witam Was po chwilowej przerwie.. 
Dziś sobota to łasuchowanie pełną parą! Także chcę Wam przedstawić pizzę, którą często robię, oczywiście dodatki można komponować pod siebie, lecz ciasto i sos to podstawa, aby pizza była prawie jak ta z serem. Także zapraszam Was do wykonania tego cuda! :)






Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850)*
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 500)*
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli

*gdy ktoś nie ma do tych mąk dostępu również może to zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej i zwykłej mąki pszennej

Mąki mieszamy z cukrem i solą. Do ciepłej szklanki wody rozkruszamy drożdże, mieszamy, aby się rozpuściły. Wlewamy do mąk i zagniatamy, aż będzie gładkie i sprężyste ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
( u mnie to był mega ciepły grzejnik i naprawdę szybko podwoiło objętość)
Wykładamy na blachę ciasto.


Składniki na sos a`la serowy:
1/2 szklanki nerkowców
2 łyżki płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
szczypta papryki wędzonej
sól,pieprz, kilka kropel cytryny,woda

Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30  minut.
Gdy są już miękkie dajemy do naczynia, gdzie będziemy blendować i pozostałe składniki na sos.
Nalewamy powoli wody, aby konsystencja, była gęsta,kremowa, lecz będziemy mogli spokojnie posmarować ciasto na pizzę.



Dodatki :
1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente
1/2 papryki pokrojonej w cienkie plastry
1/2 cebulki czerwonej pokrojonej w piórka




Ciasto wykładamy na blaszkę i wlewamy sos. Dodajemy ulubione dodatki lub te powyżej, posypujemy troszkę solą,papryką wędzoną i oregano. Ustawiamy piekarnik na 250 stopni i pieczemy do zarumienia :)


Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz