Witam Was po chwilowej przerwie..
Dziś sobota to łasuchowanie pełną parą! Także chcę Wam przedstawić pizzę, którą często robię, oczywiście dodatki można komponować pod siebie, lecz ciasto i sos to podstawa, aby pizza była prawie jak ta z serem. Także zapraszam Was do wykonania tego cuda! :)
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki orkiszowej (typ 1850)*
1 szklanka mąki orkiszowej (typ 500)*
3/4 szklanki ciepłej wody
1/4 kostki drożdży
1 łyżeczka cukru
1,5 łyżeczki soli
*gdy ktoś nie ma do tych mąk dostępu również może to zrobić z mąki pszennej pełnoziarnistej i zwykłej mąki pszennej
Mąki mieszamy z cukrem i solą. Do ciepłej szklanki wody rozkruszamy drożdże, mieszamy, aby się rozpuściły. Wlewamy do mąk i zagniatamy, aż będzie gładkie i sprężyste ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia, aby podwoiło swoją objętość.
( u mnie to był mega ciepły grzejnik i naprawdę szybko podwoiło objętość)
Wykładamy na blachę ciasto.
Składniki na sos a`la serowy:
1/2 szklanki nerkowców
2 łyżki płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
szczypta papryki wędzonej
sól,pieprz, kilka kropel cytryny,woda
Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 30 minut.
Gdy są już miękkie dajemy do naczynia, gdzie będziemy blendować i pozostałe składniki na sos.
Nalewamy powoli wody, aby konsystencja, była gęsta,kremowa, lecz będziemy mogli spokojnie posmarować ciasto na pizzę.
Dodatki :
1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente
1/2 papryki pokrojonej w cienkie plastry
1/2 cebulki czerwonej pokrojonej w piórka
Ciasto wykładamy na blaszkę i wlewamy sos. Dodajemy ulubione dodatki lub te powyżej, posypujemy troszkę solą,papryką wędzoną i oregano. Ustawiamy piekarnik na 250 stopni i pieczemy do zarumienia :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz