czwartek, 20 października 2016

Zapiekanka z soczewicy z puure ziemniaczanym

Jest zimno, a chęć jest ogromna na ciepłe i syte posiłki! A zapiekanka jest idealna, aby ocieplić sobie te szarobure dni, a taka soczewica przykryta gładkim puure ziemniaczanym, to jest obłęd!








Składniki :
400 g zielonej soczewicy


1 duża marchew
garść pieczarek

1 i 1/2 szklanki przecieru pomidorowego

4 ząbki czosnku 
2 łyżeczki pieprzu ziołowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz, chili

+olej do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego

Na puure :
3 duże ziemniaki
mleko roślinne niesłodzone
sól, pieprz


Zieloną soczewicę i ziemniaki ugotować do miękkości. Pieczarki pokroić w kostkę, marchewkę zetrzeć na tarce. Smażymy marchewkę aż będzie miękka, dodajemy do niej pieczarki.
Do usmażonych pieczarek i marchewki dodajemy soczewicę, przecier, przyprawy, sos sojowy, czosnek wyciśnięty przez praskę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, chili.
Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
Ziemniaki wkładamy do pojemnika, gdzie będziemy je miksować. Dodajemy powoli mleko roślinne niesłodzone tak, aby puure było lekko lejące, ale nadal gęste i doprawiamy solą i pieprzem.
Smarujemy olejem naczynie żaroodporne. Pierw wykładamy farsz z soczewicy, wylewamy na to puure. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy aż puure lekko się zarumieni.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz