poniedziałek, 3 października 2016

Nadziewane kotleciki szpinakiem - boskie!

Witajcie, po krótkiej przerwie.. Dziś przychodzę z naprawdę odlotowym przepisem jak dla mnie..
Nadziewane kotleciki szpinakiem.. Brzmi niewinnie, ale smakuje bosko!
Można podać z ziemniakami, surówką, mizerią.. Co wam przyjdzie do głowy :)



Składniki : ( na kotlety )
3/4 kaszy jaglanej
3/4 soczewicy zielonej
1-2 łyżki mąki z ciecierzycy( lub innej)
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
1/2 łyżki papryki wędzonej
4 ząbki czosnku
sól, chili, pieprz

Farsz :
450 g rozdrobnionego szpinaku mrożonego ( może być też świeży )
1 szklanka orzechów nerkowca
1 ząbek czosnku
1 łyżka płatków drożdżowych
woda
sól, pieprz, cytryna 

Gotujemy soczewicę i kaszę aż wchłoną całą wodę ( 1 porcja na  2 porcje wody ).
Rozmrażamy szpinak na patelni.  Orzechy blendujemy z wodą ( 3/4 wysokości orzechów, lub więcej, aby powstał gęsty twarożek ), płatkami i czosnkiem. 
Twarożek dodajemy do szpinaku i doprawiamy solą, pieprzem, cytryną.
Soczewicę i kaszę blendujemy, dodajemy przyprawy, czosnek, mąkę zmielonego siemienia lnianego.
Formujemy placki mokrymi rękoma  ( jak na zdjęciu poniżej ).



Nakładamy farsz.



Formujemy podłużne kotlety.



Obtaczamy w otrębach ( lub w czymkolwiek ).



Smażymy i smacznego!

3 komentarze:

  1. Mozna mrozic te kotlety?

    OdpowiedzUsuń
  2. szczerze mówiąc nie mrozilam, ale można zaryzykowac :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń