czwartek, 19 stycznia 2017

Pulpety z soczewicy, sos marinara + wegański parmezan

Dzisiaj zapraszam Was na pyszne danie obiadowe. Przy okazji poznacie 3 super przepisy, które możecie zamiennie stosować je w kuchni.
Parmezan do makaronów, posypek wszelakich dań. Pulpety można zjeść nie tylko z sosem marinara, lecz również z sosem pieczarkowym czy brokułowym. A sos marinara do różnych kasz, makaronów, kotletów.
Dzisiejszy obiad podałam w obecności kaszy gryczanej niepalonej, jak dla mnie to wszystko było idealnym duetem. Na zdrowie :)







Składniki na parmezan:
- 1 szklanka orzechów nerkowca
- 3 łyżki płatków drożdżowych
- sól do smaku

Wkładamy wszystkie składniki do blendera typu `S` i miksujemy. Doprawiamy na koniec solą.






Składniki na pulpety :
- 1,5 szklanki suchej soczewicy
-6 łyżek parmezanu wegańskiego
- 1 łyżka lnu mielonego + 3-4 łyżki wrzątku wody
-2 - 3 łyżki oleju
-3 ząbki czosnku
-sól,pieprz


Soczewicę gotujemy do miękkości. Łyżkę lnu mielonego zalewamy wodą.
Do ugotowanej soczewicy dodajemy czosnek, olej, len z wodą, 6 łyżek parmezanu.
Miksujemy na gładką masę. Smażymy lub pieczemy do zarumienienia.





Składniki na sos marinara :
- 2 puszki pomidorów w kawałkach
-1 szklanka wody
-2 ząbki czosnku
-1 łyżeczka oregano
- sól, cukier, pieprz do smaku

Wszystko dajemy do garnka i gotujemy na ogniu przez 15-20 minut. Doprawiamy czosnkiem, oregano, solą, cukrem i pieprzem.





Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wczoraj zrobiłam,są pyszne i zdrowe polecam wszystkim����
    Rewelacja��

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń