poniedziałek, 23 stycznia 2017

Wegańska carbonara

Lubicie makarony? Ja uwielbiam ! To zapraszam Was nietypową wegańską, pyszną, kremową carbonarę, w którym wędzone tofu smażone robi za niby `boczek`. Jak dla mnie odlot! Zapraszam!


`Boczek`

Śmietanka





Składniki
400 g ulubionego makaronu ( u mnie penne orkiszowy )

1 szklanka orzechów nerkowca
2 łyżki płatków drożdżowych
2 ząbki czosnku
sok z jednej cytryny ( lub więcej , bo u mnie to było z 1,5 cytryny)
3 łyżeczki octu ( u mnie jabłkowy)
1 szklanka wody

`Boczek `
2 kostki tofu wędzonego po 180 g
1/2-1 płaska łyżeczka soli
5 łyżek oleju


Zaczynamy od nerkowców. Zalewamy je wrzątkiem na ok.30-60 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron.
Kroimy tofu w kostkę . Rozgrzewamy olej , wsypujemy pierw 1/2 łyżeczki soli, wsypujemy tofu i smażymy, aż będzie chrupiące. Wtedy jeszcze można je dosolić.
Nerkowce odcedzamy,wsypujemy je do pojemnika, gdzie będziemy je blendować.
Dodajemy sok z cytryny, ząbki czosnku, ocet, płatki drożdżowe, szklankę wody.
Doprawiamy solą i ewentualnie sokiem z cytryny.
Tofu podsmażone i naszą śmietankę z nerkowców dodajemy do ugotowanego gorącego makarony. Mieszamy wszystko i próbujemy raz jeszcze czy nie brakuje soli i soku z cytryny.
Ja podałam carbonarę z parmezanem i posypałam pieprzem.


Smacznego!

3 komentarze: