czwartek, 2 marca 2017

Krem czekoladowy z daktylami i orzechami laskowymi

Przepyszny krem, do chleba, naleśników, rogalików np.te(klik). Hm, ale najlepiej wyjada mi się go łyżeczką! Więc zapraszam na łasuchowanie <3








Składniki:
100 g orzechów laskowych
1/2 szklanki daktyli(lub więcej)
10 g cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki kakao
szczypta soli
1/2-3/4 szklanki mleka roślinnego ( mniej/więcej)

Daktyle zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 15 minut. 
*opcja : orzechy możemy popiec w piekarniku, później zetrzeć skórkę czystą ścierką, ale nie zawsze to robię i krem zawsze jest dla mnie pyszny :)
Odsączamy daktyle wkładamy je do miski i również pozostałe składniki. Miksujemy blenderem powoli dodając mleko, aby uzyskać gęstą i gładką konsystencję.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz