środa, 1 marca 2017

Drożdżowe rogaliki

Idealne do kawy, puszyste, lekko słodkie.. Takie właśnie są rogaliki z ulubionym dżemem, u mnie truskawkowym <3 Proste, wręcz banalne, a są czarujące!








Składniki:
2 szklanki mąki orkiszowej typ 450 ( lub pszennej)*
0,5 szklanki ciepłej wody
4 łyżki stałego oleju kokosowego
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
2 łyżki cukru brązowego ( lub innego)
szczypta soli

+ dodatkowo ulubiony dżem :)
*jeżeli chcecie, aby było zdrowiej, spokojnie pełnoziarnista mąka może być, testowałam!


Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy suche drożdże, cukier, szczyptę soli, olej kokosowy, wodę. Mieszamy łyżką, później wyrabiamy ręką, aż będzie jednolite, jędrne i odchodziło od ręki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
Dzielimy ciasto na 3 równe części. 
 Każdą rozwałkowujemy na koło i kroimy na 4 części. Każdy kawałek posmarować łyżeczką dżemu, zwijać zaginając brzegi i formując kształt rogalików.
Wstawiamy do nienagrzanego piekarnika! Robię tak, aby rogaliki urosły, gdy piekarnik się grzeje.
Ustawiamy na 180 stopni i pieczemy do zarumienienia.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz