poniedziałek, 20 lutego 2017

Aromatyczny falafel z grochu

Falafele to już taki klasyk w kuchni wegańskiej. Robione są z ciecierzycy, lecz ja pokochałam te z grochu! Dla mnie są najlepszymi falafelami! Wiem, że dodaję się do nich kuminu, lecz za bardzo za nim nie przepadam, jeżeli już to w małych ilościach. Jem je z wrapami pełnoziarnistymi ,
ulubionymi warzywami i sosami, więc zapraszam na moje ulubione falafele!







Składniki:
500 g grochu  łuskanego
4 ząbki czosnku
pęczek natki pietruszki
1 łyżeczka cynamonu
1,5 łyżeczki mielonej kolendry
1/2 łyżeczki chili
3/4 łyżeczki sody
sól

Groch moczymy 8-12 h. Później miksuję je w blenderze w końcówką typu `S`. Siekam natkę pietruszki, dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, sodę, sól. Dokładnie mieszam,formuję małe kotleciki i smażę na głębokim oleju. Odsączam na papierowym ręczniku :)


Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz