środa, 15 lutego 2017

Granola

Ostatnio strasznie znudziły mnie owsianki  na śniadanie.Pojawiła się granola jak i tofucznica. Moja granola jest treściwa i na pewno o wiele zdrowsza niż granola ze sklepu. Wystarczy zgromadzić ulubione orzechy, płatki owsiane lub jaglane i działamy.  Możesz zjeść z jogurtem sojowym czy ulubionym mlekiem roślinnym. W lecie zjeść je z ulubionymi owocami, na co ja bardzo czekam z utęsknieniem.





Składniki :
1,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/2 szklanki orzechów włoskich
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki pestek słonecznika
1/4 szklanki sezamu
1/2 szklanki żurawiny
1/2 (lub więcej) szklanki syropu klonowego/z agawy/z daktyli itp.


Ustawiamy piekarnik na 180 stopni. Wszystkie składniki wsypujemy do dużej miski i dokładnie mieszamy.
Wsypujemy na blachę i pieczemy 10-15 minut. Najlepiej nie odchodzić od piekarnika i pilnować, aby się nie przypaliła. Moja jest mało przyrumieniona, bo nie lubię jej bardzo spieczonej, ale co najważniejsze później jest chrupiąca. Taką granolę studzimy przy otwartym piekarniku. I wsypujemy do słoja czy pudełka.

*orzechy, nasiona, pestki mogą być tu spokojnie zastąpione innymi, a płatki owsiane możecie zamienić np. na jaglane :)


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz